Els joves arqueòlegs que participen de les excavacions del camp de treball del castell de Montsoriu, a Arbúcies, han identificat un pom o contrapès de bronze d’una espasa curta (al voltant dels 90 cm) datada de l’any 1500. La forma de la peça denota, segons els arqueòlegs, que es tractava d’una peça d’un cert valor, que portaria algun personatge rellevant vinculat amb el castell. En paraules de les arqueòlogues Gemma Font i Sandra Pujadas, que dirigeixen els treballs, «es tracta d’una troballa excepcional, atès que és molt difícil trobar aquest tipus de material en un context arqueològic».

Els treballs d’aquesta campanya, que compta amb la participació de joves procedents de països com Itàlia, Mèxic, França o Grècia, es concentren en la delimitació de la zona d’entrada al recinte emmurallat exterior del castell, situat al costat de la gran torre central, que protegia la part superior del turó, entre el castell i la torre de les Bruixes.

El camp, organitzat des de l'any 1993, compta amb la coordinació del Consell de Jovent d’Arbúcies, la direcció tècnica dels arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny i el suport de l’Ajuntament d’Arbúcies i el Patronat de Montsoriu.