El Museu Cerdà de Puigcerdà acull fins aquest diumenge la 12a edició del Cerdanya Film Festival, que per primer cop actua com a col·laborador en la preselecció de curtmetratges per als Premis Goya. De fet, aquest tipus d'audiovisuals representen el gruix de la programació, que arriba gairebé al centenar de pel·lícules. D'aquestes, un 40% són òperes primes i n'hi ha algunes de provinents de l'Iran, l'Índia o el Brasil, entre d'altres, a més de dos peces coreanes que s'estrenen al certamen. En l'àmbit professional, entre aquest divendres i dissabte es presentaran prop de 25 projectes liderats per joves creadors en el marc d'unes jornades anomenades 'Links'. Així, tindran l'oportunitat de rebre assessorament i optar a algun dels premis.

El director del Festival Internacional de Cinema de Cerdanya, Jordi Forcada, ha destacat que el fet de ser un certamen col·laborador en la preselecció de curtmetratges per als Premis Goya els dona «un segell de qualitat» a la feina feta fins ara. En aquest sentit, assegura que ha estat «una sorpresa i un orgull» i afegeix que tot plegat serà «una bona palanca de cara al futur per tal de créixer i consolidar encara més aquest festival». A més, ha detallat que ara per ara és pràcticament l'únic certamen d'aquestes característiques que hi ha al Pirineu i a la demarcació de Girona i un dels més importants dels que es fan a Catalunya. La col·laboració establerta amb l'Acadèmia del cinema espanyol permet que els dos treballs premiats a les categories de Millor Curtmetratge de Ficció Espanyol i Millor Curtmetratge Documental Espanyol s'assegurin una inscripció directa a la preselecció de la 36a edició d'aquests guardons, la qual tindrà lloc el 2022. 

Tot i això, la presència a la Selecció Oficial a Concurs del certamen també serà clau, ja que els projectes que acumulin quatre seleccions a festivals qualificadors també podran accedir. Les peces incloses a la secció oficial competiran pels premis del jurat oficial, del jurat jove i el premi del públic. Així, participaran en les categories de Premi mirada social, Premi memòria, Millor direcció, Millor guió, Millor actriu i Millor actor, Millor film emergent, Millor curtmetratge en català, Millor curtmetratge d'animació, Millor fotografia, Millor disseny de so i Millor muntatge. Forcada s'ha mostrat satisfet amb la resposta del públic tot i el context sanitari actual, el qual pot gaudir amb una programació de fins a 90 curtmetratges d'animació, ficció o documental. La resta, fins a arribar pràcticament al centenar de propostes, són llargmetratges. Tot i que una part de la selecció s'ha basat en el cinema emergent i el que està impulsat per joves talents, el director del certamen ha afirmat que també es poden veure alguns dels millors treballs de l'any i ha assegurat que el programa «està a l'altura» d'altres festivals com el de Màlaga.

Pel que fa a l'àmbit professional del certamen, enguany s'han organitzat unes jornades d'indústria que tindran lloc aquest divendres i dissabte. Així, s'ha ideat un programa anomenat 'Links' que vol ser alhora un concurs, un mercat i un programa d'assessorament entre productors i projectes en desenvolupament. La idea és establir sinergies entre les productores de llarg recorregut professional i els nous talents, per tal que les primeres puguin apadrinar projectes ideats per creadors novells, ja siguin de ficció, animació i documental i en format llargmetratge, curtmetratge, sèrie o producció transmèdia.