Les Nits de Música al Call van tornar ahir al pati del Centre Bonastruc ça Porta després que l’estiu passat la pandèmia obligués a cancel·lar els actes.

Una càpsula de Vives! va donar el tret de sortida a l’edició d’enguany. La peça, extreta d’aquest treball en procés de creació, s’engloba en un projecte que s’inspira, segons l’organització, «en les dones que, com Neus Català i Charlotte Delbo, van lluitar contra el feixisme, van sobreviure a l’inimaginable i després van relatar amb tota la cruesa la seva experiència». A través de la càpsula, el públic va poder veure, des de dins, el procés creatiu, la recerca i els assaigs de la primera residència de l’equip tècnic i artístic.

El projecte es va començar a gestar l’any 2019 amb la voluntat d’engegar-se al 2020 coincidint amb el 75è aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, però la pandèmia va obligar a posposar la seva presentació. Durant aquests mesos, l’equip liderat per Gisela Vicenç i Montse Canals, sota la direcció artística de Montse Colomé, ha estat treballant en la recerca documental i la recerca creativa i de moviment, juntament amb el desenvolupament de la dramatúrgia i el disseny de l’espai escènic.

La programació es reprendrà el 26 d’agost amb Rosa Zaragoza, que presentarà el seu nou projecte Pura i senzilla com Abigail. Inspirat en poemes de jueus catalans de temps medievals, traduïts per Jaume Riera i Eduard Feliu, el treball vol convertir-se també en un homenatge als historiadores i hebraistes catalans que al llarg dels anys han contribuït de forma activa a la recuperació d’aquest llegat cultural.