El Visa Pour l'Image arrenca aquest dissabte a Perpinyà, la Catalunya del Nord, amb els conflictes bèl·lics i el drama dels refugiats com a grans protagonistes. La 33a edició del festival de fotoperiodisme, però, tampoc vol oblidar la crisi del coronavirus, que l'any passat va centrar part de les exposicions i que enguany compta amb dues mostres. En total, 25 exposicions engalanen des d'avui i fins al 26 de setembre les parets del Convent de Mínims i l'Església dels Dominicans. El seu director, Jean-François Leroy, ha explicat que l'edició d'enguany oferirà la possibilitat als assistents de visualitzar a través de les mostres "tota l'actualitat del món".

El món del fotoperiodisme s'ha tornar a donar cita a Perpinyà i ja en van 33. L'edició d'enguany parla tant de guerres, com de crisis, política, esports, cultura, ciència o el canvi climàtic. Però els conflictes bèl·lics i els refugiats són els seus principals protagonistes. En paraules del seu director, al Visa s'hi podrà veure un programa "molt complet" i "eclèctic" sobre els temes de rabiosa actualitat que afecten tot el planeta.

Entre les exposicions més destacades, hi ha la l'AFP 'Síria: una dècada en guerra', que retrata el conflicte bèl·lic des de la Primavera Àrab, quan semblava que el país estava a les portes d'una revolució històrica. També 'Armenis, un poble en perill', d'Antoine Agoudjian, o 'La Primavera birmana', d'un fotògraf anònim per al The New York Times que retrata el cop d'estat al país.

'Feliç vida en parella: Haití, en la prosperitat i en l'adversitat' de Valérie Baeriswyl (Reuters) recull la fractura social al país caribeny arran del terratrèmol del 2010 que, entre d'altra, obliga parelles a casar-se de forma col·lectiva per compartir despeses.

El Visa també retrata els últims dies del camp de Moria, destruït per les flames el setembre de l'any passat amb més de 20.000 malvivint-hi, i dedica tres exposicions als conflictes de la regió del Tigré, a Etiòpia. 'Tigré: Etiòpia s'enfonsa en el caos' d'Eduardo Soteras; 'Etiòpia, exilis i derivats' d'Olivier Jobard i 'Fugir de la guerra de Trigré', de Nariman El-Mofty.

Una retrospectiva de 40 anys de fotografia

I s'hi pot veure una retrospectiva del fotoperiodista Éric Bouvet, '1981-2021: 40 anys de fotografia'. En paraules del propi artista, "40 anys de treball" on més que les imatges és "la gent" qui pren el protagonisme. Bouvet ha celebrat tornar a exposar a Visa i ha assegurat que el festival és tot un referent mundial que permet veure treballs que d'una altra manera no seria possible visibilitzar.

El festival tampoc oblida els efectes de la pandèmia i comptarà amb dues exposicions sobre la crisi del coronavirus: un reportatge dels fotògrafs de l'agència MYOP, que retrata la "doble pena" dels refugiats en la crisi sanitària, i 'Vida i mort a Nova Delhi davant la segona onada', una exposició que mostra la situació extrema que ha viscut la Índia amb la pandèmia.

Mesures contra la covid-19

La mostra de fotoperiodisme estarà marcada un any més pel coronavirus i, tot i que les exposicions seran de lliure accés, caldrà presentar el passaport sanitari o bé una PCR negativa, a banda de la obligatorietat de dur mascareta. Leroy, però, treu importància a la mesura i diu que no és "res" comparat amb el que viuen altres països com l'Afganistan o Síria.