El festival Art&Gavarres ultima els preparatius per a la seva 4a edició, que del 4 de setembre al 15 de desembre tornarà a convertir el massís de les Gavarres en una galeria d’art a l’aire lliure.

I és que amb l’art com a eina de reflexió per a canviar la mirada de la societat cap al paisatge, la cita consolida un format que vol donar visibilitat al massís de les Gavarres, a més de reivindicar els valors d’aquest entorn natural a través de la perspectiva cultural i artística. En aquest sentit, les obres seguiran un mateix fil conductor sota el lema «Sense anar gaire lluny», amb el que es vol conscienciar sobre la importància de preservar l’entorn natural més immediat. A més, els organitzadors del festival recorden que arran de la pandèmia alguns espais naturals s’han massificat, fet que ha provocat l’erosió de corriols, l’augment de sorolls i de trànsit i també l’abocament descontrolat de deixalles. En aquest sentit, el vicepresident primer de la Diputació de Girona i president del Consorci de les Gavarres, Pau Presas, va explicar ahir en roda de premsa que el festival «vol posar en valor l’espai natural protegit del massís descobrint al públic maneres diferents de viure i interpretar el paisatge, valorar i reivindicar el nostre entorn, els nostres boscos i els nostres paratges».

Aquesta nova edició, la segona en temps de pandèmia, ha programat intervencions a Cassà de la Selva, Celrà, Forallac, Girona i Llagostera de la ma de dinou artistes. Akunzo, Alejandro López Vega, Azahara Cerezo, Beatriz Aísa, Clara Riera, Jordi González Castelló, Juli Sanjuan Palma, Louise Sudell, Lourdes Ral, Valentí Miquel, Lucía Loren, Mailén Navas, Andrés Siri, Maria Güell, Pep Ramis, Sergi Quiñonero, Teresa Abad i Xevi Bayona Camó seran els noms propis que participaran en aquesta edició, que un any més programa artistes consolidats al costat de noms emergents d’arreu del territori català, que compartiran espai amb talent vingut d’Holanda, el País Basc, la Gran Bretanya i l’Argentina.

Materials naturals

Al llarg d’aquesta setmana els artistes participants crearan in situ les seves obres amb materials naturals, que es mantindran en les localitzacions assignades durant tres mesos. Precisament aquest és un dels atractius de la mostra, que a través de la relació entre l’art i la natura vol aconseguir un nou abast en què, segons l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas, la qualitat «d’efímer» és clau. Una cita visionària, segons Madrenas, que «relaciona els dos grans béns que la pandèmia ha fet posar en valor: la cultura i l’acostament a la natura».

La unió d’aquests elements planteja un festival «molt adequat en els temps en què vivim», assenyala l’alcaldessa, i afegeix que «la cultura és molt beneficiosa pel conjunt de la societat i és clau per a aconseguir ciutadans crítics, que són els únics capaços de fer evolucionar un país».

La presentació de la nova edició del festival Art&Gavarres va anar acompanyada de la inauguració de l’exposició Geografies immaterials de la Vall de Sant Daniel, de l’artista Beatriz Aísa, que es podrà visitar fins al 26 de setembre.