Què tenen en comú els barris de Sant Narcís, Germans Sàbat, Font de la Pólvora, Vila-roja i el campus de Montilivi de la Universitat de Girona? Doncs que al llarg dels darrers vuit anys, aquestes localitzacions gironines s’han convertit en un paper en blanc per una trentena de genis internacionals i nacionals de l’art urbà contemporani, que han aterrat a Girona per a acudir a la cita amb el Milestone Project.

El Milestone Project aterra a Ripoll amb Millo i Void com a reclams

En la seva novena edició, però, la mostra ha hagut de fer les maletes i traslladar-se a Ripoll després que l’Ajuntament de Girona els retirés íntegrament la subvenció. I és que va ser el consistori de la capital del Ripollès qui es va posar en contacte amb als artífexs del projecte per a portar la mostra al municipi amb un nou format que, adaptant-se a les noves condicions pressupostàries, ha hagut de reduir la seva dimensió. I és que si en les anteriors edicions el festival comptava amb un budget (pressupost) de 49.000 euros -sumant l’aportació de l’Ajuntament de Girona i la de la Diputació de Girona- enguany la nova edició s’haurà de fer amb 24.000 euros, 15.000 dels quals provenen de la institució liderada per Jordi Munell.

El Milestone Project aterra a Ripoll amb Millo i Void com a reclams

Amb tot, el director del Milestone Project, Xavier Masó, assenyala que han volgut fer una «aposta ferma de petit format». L’ingredient, assegura, ha estat «intentar ser més autònoms, dependre menys de proveïdors i reduir el pressupost de producció». Però tot i així, han fet mans i mànigues per a formular la nova edició, perquè «és un projecte de ciutat» i «un post-it que es deixa i que ens feia il·lusió mantenir». Així, del 16 al 29 de setembre aterraran a Ripoll l’artista italià Francesco Camillo Giorgino -conegut com a Millo- i el nord-americà Axel Void, tots dos veterans del festival, que ja van participar en la seva versió gironina l’any 2019. «Vam creure que una bona manera d’arrencar era amb dos artistes de primer nivell, marca de la casa, que representen dues vessants consolidades, i contraposades, dels estils de l’art urbà: juganer i ‘canyero’», especifica Masó.

El primer en començar a esbossar la seva creació de gran format serà Millo, que del 16 al 22 de setembre treballarà en el seu mural situat en la façana de la carretera de Barcelona (número 5). Després serà el torn de l’artista nascut a Miami, que del 23 al 29 de setembre deixarà la seva petjada artística al carrer Fuensanta (números 7 i 8). En paral·lel, l’organització del festival ha programat tallers amb els alumnes de les escoles d’art del municipi. La intenció de l’Ajuntament i dels responsables del festival és que la cita tingui «continuïtat» a Ripoll en els propers anys.