Una obra firmada pel dramaturg Sergio Blanco a l’escenari del TNC. Un avi franquista. Una mudança. Aquests retalls inconnexes de la vida de Pau Vinyals van començar a teixir una necessitat que fins ara s’havia resistit a explorar: l’autoficció.

«Tenia la sensació que necessitava mirar-me des d’un altre prisma», confessa Vinyals. A partir d’aquí va començar a coure’s, a foc lent, El Gegant del Pi, un monòleg que posa l’accent en els silencis i en l’herència transgeneracional. «El meu avi era franquista, i això em va portar a pensar en fins a quin punt estem salvats de tenir una ideologia feixista o d’extrema dreta en les nostres accions del dia a dia», reflexiona l’intèrpret, que aquí també ha estat l’artífex del guió. Amb aquest pretext, Vinyals va apostar per «empoderar-se» i posar la seva «part fosca» sobre l’escenari. Una reflexió que, sosté, ha anat confeccionant amb el temps i ara ha volgut «endreçar i portar a escena». I és que, de fet, «ha estat un procés de creació per trobar les paraules de tots els silencis que habiten una família, un viatge del poble a la ciutat i de la ciutat al mig del bosc, del bosc al menjador de casa, de l’espai públic al privat. És una autoficció de l’herència rebuda». A més, també ha volgut posar sobre la taula una reflexió sobre la infantesa i la nebulosa de seguretat i felicitat que l’embolcalla, fins que esclata el detonant: el descobriment que l’avi havia lluitat al bàndol franquista, «el que a l’escola deien que era el dolent», sosté.

L’adaptació escènica

La proposta escènica és fruit del diàleg entre «l’abstracció i la concreció», que ha fet néixer una «instal·lació artística amb vida pròpia». I és que, de fet, l’espectacle va ser prèviament una peça d’audioteatre, presentada al Teatre Lliure. «El públic s’havia imaginat l’espai on passava tot, i el repte era de quina manera portar-ho a escena perquè connectés amb el mateix èxit», sosté l’escenògrafa Judit Colomer.

L’obra és una producció d’Amici Miei Produccions, la sala La Planeta i els teatres de Figueres, Banyoles i Lloret de Mar, on aquesta tardor la proposta també pujarà a l’escenari. Els regidors de Cultura dels tres ajuntaments van subratllar ahir, en la roda de premsa de presentació de l’espectacle, la importància d’estar al costat dels creadors del país, no només programant-los, sinó també produint-los i fent viables els seus projectes.