El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera va inaugurar ahir l’exposició Carmen Castillo: una exiliada xilena, comissariada per la periodista i crítica de cinema Imma Merino.

La mostra ressegueix la vida i l’obra de Carmen Castillo, posant el focus en la seva situació d’exiliada. L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de Carmen Castillo i la comissària Imma Merino. L’exposició temporal es podrà visitar fins al 27 de març de 2022.

Com a preludi a la inauguració, aquesta setmana el cinema Truffaut de Girona va projectar la pel·lícula El país de mi padre (Carmen Castillo, 2004) i el curtmetratge Memòria del cos (2021), dirigit per Eva Vila.

La cineasta Carmen Castillo (Santiago, 1945) va militar durant la dictadura xilena al Movimiento de Izquierda Revolucionaria, un grup resistent que lluitava clandestinament contra la dictadura. L’any 1974, després d’un fort atac repressor de la dictadura, fruit d’una delació que va posar fi a la vida del seu company i líder del grup resistent, Miguel Enríquez, va poder exiliar-se a París. Al llarg de la seva trajectòria professional ha fet documentals per a la televisió i també documentals relacionats amb la recuperació de la memòria històrica, com La flaca Alejandra (1994), que narra el retrobament d’una delatora amb una de les víctimes de la delació, duta a terme durant la dictadura de Pinochet a Xile; i Calle Santa Fé (2007), una producció sobre l’experiència, en la mateixa pell de la directora, de la repressió pinochetista de 1974 i de la memòria dels vençuts.