El cineasta barceloní Josep Maria Forn, autor de pel·lícules com Companys, procés a Catalunya i El coronel Macià, ha mort als 93 anys. Nascut el 1928, Forn va rebre la Creu de Sant Jordi i el Gaudí d’Honor i va ser director general de cinematografia del Departament de Cultura. Va dirigir films com Muerte al amanecer, La piel quemada o la recent El somni català.

La presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Judith Colell, va lamentar ahir la mort de Forn: «Molt trista per la mort de Josep Maria Forn, Premi Gaudí d’Honor i un gran cineasta i persona. un bon amic. El trobaré a faltar. En pau descansi». També la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també va subratllar que «va treballar tota la vida per donar valor a el cinema català».

Forn va tenir una àmplia trajectòria en el món de cinema, on va treballar de director, productor, guionista i actor. Va ser un dels fundadors de l’Institut de Cinema Català, que va presidir posteriorment, president de Col·legi de Directors de Catalunya i membre fundador de l’Acadèmia de Cinema Català.