El jaciment de la Draga de Banyoles és un dels cinc finalistes del Premi Nacional d'Arqueologia i Paleontologia de la Fundació Palarq. Així ho ha anunciat el jurat internacional que avui s’ha decidit a favor del projecte La montaña del tiempo. Exploración de un campamento paleolítico en La Garma, guanyador dels 80.000 euros amb què està dotat aquest guardó i que permeten finançar més recerques arqueològiques.  

Descobert el 1990 durant les obres al costat de l’estany amb motiu dels Jocs Olímpics, la Draga és un dels jaciments neolítics més antics del nord-est peninsular. El jaciment de Banyoles, que l’any passat va celebrar el trenta aniversari del seu descobriment, és un projecte únic per conèixer millor el període neolític a Europa, les seves pràctiques agrícoles i ramaderes i els coneixements tecnològics de l’època amb més de 15.000 metres quadrats de superfície i una clara continuïtat residencial. 

L’exclusivitat d’aquest jaciment rau també en l’excepcional estat de conservació dels elements orgànics que s'hi han trobat. Això es deu al fet que és un jaciment lacustre i l’exposició a l’aigua ha permès una conservació dels elements que, d’una altra manera, no s’hagués produït.  

Els doctors Xavier Terradas, Antonio Palomo i Raquel Huerta desenvolupen el projecte sota l’auspici de la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona), el Museu d’Arqueologia de Catalunnya (MAC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).