Mentre als cinemes encara es recorda la Girona de finals dels 70 de la mà de Las leyes de la frontera, l’adaptació de l’obra de Javier Cercas, ahir a l’Auditori va tocar mirar enrere, fins la ciutat que als 80 i als 90 creixia i idolatrava grups com Sopa de Cabra. A la Devesa, a pocs minuts de la Copa, on el 2001, per Fires, a les Barraques, en teoria s’havien acomiadat del públic, la banda de Gerard Quintana va tornar a fer el ple amb el mètode infalible dels vells himnes de sempre. Ara toca rememorar Ben Endins, l’emblemàtic àlbum en directe enregistrat a la sala Zeleste de Barcelona (l’actual Razzmatazz), el més venut de la història del rock en català. Dues sessions, i dos plens. I qui no n’hagi tingut prou, pot completar l’experiència amb l’exposició que aquests dies es fa a la Casa de Cultura i, molt aviat, amb la reedició del mític disc.

Els himnes de Sopa de Cabra triomfen un cop més a l’Auditori de Girona

Van ser dues hores intenses, que van arrencar amb Tot queda igual, tret de sortida per anar desgranant els èxits de fa 30 anys, tot i que en la recta final el grup també va abraçar d’altres cançons igualment fetitxes pel grup, d’àlbums posteriors. Va sonar tot el que havia de sonar, fins i tot temes que en altres gires havien quedat al calaix com Blue jeans, pur rock and roll, o La balada de Dicky Deeming, i peces clàssiques com El Boig de la ciutat o L’Empordà van aparèixer enllustrades de nou. Hi va haver nostàlgia, en una mirada al passat emotiva que el públic va seguir amb entusiasme, ara que les restriccions per la pandèmia comencen a quedar afortunadament enrere. En la recta final les cançons de Ben endins van donar pas a temes d’altres èpoques, per completar un repàs que va tornar a demostrar que els himnes de la banda perduren. I més jugant, com ahir, a casa.

Entre el públic, generacions diverses. Seguidors de tota la vida, pares amb fills que volien mostrar-los el directe del què escoltaven anys enrere, i tots amb un denominador comú, la devoció per a la banda gironina que ni el temps ha sigut capaç d’esborrar. I això que aquest estiu Sopa de Cabra no havia faltat a cap de les grans cites en forma de festival que es van fer a les comarques gironines. Ni repetint-se el seu públic en té prou i ahir va tornar-ho a demostrar.

La mirada enrere va ser ahir a l’Auditori. Però endavant també hi ha horitzons. Sopa de Cabra és protagonista d’una exposició que rememora els 30 anys de Ben Endins a la Casa de Cultura i el mes que ve el grup serà protagonista per l’esperada reedició d’aquest mític àlbum del rock català.