El Seminari sobre els antecedents i orígens del cinema, que organitzen conjuntament el Museu del Cinema i la Universitat de Girona, se celebrarà aquesta setmana a Girona estrenant un doble format, en línia i presencial. Aquesta dualitat ha fet que la cita, que arrenca dimecres, hagi arribat als 240 inscrits d’arreu del món, una xifra més alta del que és habitual. Es tracta d’un seminari únic en la seva temàtica a l’Estat, nascut per potenciar i divulgar la recerca en l’àmbit del precinema i dels orígens del cinema, i ser al mateix temps un fòrum internacional de discussió i debat al voltant de la matèria.

La tretzena edició del seminari, que se celebrarà fins al dia 22, porta per títol Mons virtuals en el cinema dels orígens: dispositius, estètiques i públics. En aquesta ocasió es fixa en la virtualitat en el cinema dels primers temps, amb la idea de mostrar que «el concepte de virtualitat potser no existia, però l’afany de duplicar el món i de fer del cinema una experiència immersiva, sí», explica el professor d’Història i teoria del cinema i codirector del seminari, Àngel Quintana.

El seminari vol establir ponts entre el passat i el futur del setè art, mostrant que «encara que la tecnologia ens sembli molt nova, les idees ja hi eren», continua Quintana, que posa com a exemple les imatges tridimensionals o la idea de crear una experiència immersiva ja a principis del segle XX, quan es projectaven pel·lícules de viatges dins d’un vehicle que es movia. 

Aquesta voluntat de crear experiències de caràcter immersiu i de virtualitzar experiències del cinema dels primers temps es plasmarà en les 30 intervencions del seminari d’enguany, que provenen d’onze països diferents. Concretament, hi haurà un total de 27 comunicacions, dues ponències i una presentació que es podran seguir tant des de la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG, com de forma telemàtica a través de la plataforma Zoom.

Activitats obertes al públic 

També hi ha previstes activitats obertes al públic general, com una projecció de cinema mut amb música de piano. Serà demà al cinema Truffaut i s’hi projectaran obres de Segundo de Chomón, aprofitant el 150è aniversari del naixement d’aquest pioner del cinema català.

Més endavant, al novembre, també hi ha prevista al Centre Cultural La Mercè la projecció d’Ombres de plata amb música en directe de Marc Parrot.