L’actor i dramaturg Josep Julien va rebre ahir al vespre el quinzè premi Quim Masó per Bonobo, un projecte teatral inspirat en els atemptats del 17 d’agost. L’obra parteix de la vivència personal de l’autor, que llavors vivia prop d’on es va abatre el conductor de la furgoneta que va provocar l’atemptat de la Rambla de Barcelona.

Bonobo relata la història de Fadi, un jove de 20 anys nascut a un poble fictici del Ripollès, i transcorre en una sala d’interrogatoris d’una comissaria de policia. Allà el protagonista desgrana el seu procés de radicalització, que ha estat a punt d’acabar en tragèdia, fins que un esdeveniment imprevist en una gasolinera capgira els seus plans.

L’obra de Julien, que ja va guanyar el premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela l’any passat, ha estat seleccionada entre les setze propostes que s’han presentat en aquesta edició del guardó, que finança i impulsa la producció i exhibició de muntatges de textos en català. Beuré de la teva aigua de Dobrin Plamenov i Morfina d’Erik Frosberg han estat els altres projectes finalistes d’aquesta convocatòria.

A escena el 2022

El projecte premiat rebrà una dotació de 40.000 euros i el muntatge s’estrenarà al festival Temporada Alta de l’any que ve. Posteriorment, es veurà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

El projecte guanyador del premi Quim Masó 2020, El nedador del mar secret, s’estrenarà al Teatre de Salt el 26 de novembre. L’obra de William Kotzwinkle, dirigida per Jumon Erra, narra la mort d’un fill acabat de néixer des d’una perspectiva masculina.