Palamós celebrarà el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual recuperant imatges inèdites de la vila enregistrades fa gairebé un segle. Ho farà amb un muntatge audiovisual amb imatges fins ara inèdites, provinents del fons Escoruela i Leyda, que retraten la vida quotidiana del Palamós de fa quasi un segle, al costat d’altres seqüències dels mateixos indrets, però en aquest cas enregistrades a finals dels anys cinquanta i inicis dels seixanta del segle XX per poder comparar com han anat canviant alguns dels espais més emblemàtics de la vila. 

El documental Els banys a la platja Gran, el port i el passeig del Mar als anys 20 i al 1960 es podrà veure diumenge a les 6 al teatre La Gorga i la projecció anirà acompanyada per música en directe creada per a l’ocasió pel pianista gironí Ferran Aran. 

El fons Escoruela Vidal - Leyda va ser cedit a l’Ajuntament de Palamós l’any 2018, i el 2020 va rebre nou material, una part del qual es podrà veure en aquest muntatge commemoratiu. El documental, de 34 minuts de durada, ha estat editat a partir d’aquesta connexió, i en la seva part inicial aplega pel·lícules del període 1928-1930, del fons Escoruela. 

Són imatges enregistrades en un format domèstic de 9,5 mil·límetres del port de Palamós, amb l’arribada del vapor Infanta Beatriz l’any 1929, exemple del creuerisme dels anys vint. Les imatges també mostren jocs i banys a la platja Gran, les edificacions del far, l’interior del Casino dels Senyors, o bé un festival d’aviació o l’arribada de la XI Volta Ciclista a Catalunya, en aquest cas a Palafrugell. 

En els darrers minuts del muntatge es fa un salt cronològic i estètic, traslladant als espectadors a quasi els mateixos escenaris però als anys 1959-1961. Ja en color, i en format de 8 mm, els enregistraments del fons Leyda mostren la platja i un passeig del Mar abans de la transformació urbanística dels seixanta, també s’inclouen comerços del municipi i la processó de la Verge del Carme de 1959.

L’entrada per a la projecció és gratuïta, però cal fer reserva de localitat a través del web de La Gorga. Un cop estrenat, el muntatge es podrà veure al canal de Youtube de l’Ajuntament i al web del Servei Municipal d’Arxiu.