Mitjançant dues visites guiades, l’Ajuntament de Figueres va presentar dissabte una ruta patrimonial pel cementiri de Figueres, que cronològicament aplega des de finals del segle XIX fins al final de la Guerra Civil. A través d’una audioguia amb 24 punts de veu, la ruta recorre la història de la ciutat amb la documentació de 22 panteons.

Concretament, la tria dels panteons s’ha fet des d’un punt de vista patrimonial, considerats els més rellevants pel que fa a la història, l’arquitectura i l’escultura, així com els que representen a personatges i fets històrics de la ciutat.

Figuerencs significatius

El fil conductor del recorregut són les obres més destacades, i els personatges de la ciutat que van fer l’encàrrec dels seus panteons a arquitectes i escultors més importants d’aquell moment. En aquest sentit, hi són presents el primer germà del pintor Salvador Dalí, també anomenat Salvador, que va morir als set anys de meningitis; el benefactor Màxim Galí Nouvilas; el president de la Cambra Agrícola de l’Empordà i defensor dels drets dels terratinents, Eusebi de Puig Rich; el catedràtic de física Joan Maria Bofill; el comerciant, banquer i polític català Tomàs Roger Larrosa, o bé el General Reginald Miles, assassinat a l’Hotel París el 1943. Així mateix, també hi són presents la baronessa de Rodas Mercedes de Puig i la promotora Adela Melis.

Entre els arquitectes hi destaquen els sapel·lis de Rafael Puig i Puig, Leandre Albareda, Agustí Font Carreras, Agustí Domingo Carreras, Josep Azemar, Ricard Giralt Casadessús, Pelayo Martínez i Emili Blanch. Pel que fa als escultors, destaquen les obres de Josep Llimona, Venanci Vallmitjana, Frederic Marès, Llorenç Cairó, Manuel Fuxà o la nissaga Novoa.

La iniciativa ha estat impulsada per l’Ajuntament de Figueres i la documentació i textos han anat a càrrec de la historiadora de l’art i Doctora en Humanitats Mariona Seguranyes.

La ruta patrimonial es pot fer de manera autoguiada en quatre idiomes diferents. Tot funciona a partir del codi QR situat a la porta vella del cementiri de Figueres, punt en què s’inicia l’itinerari. Els 24 punts de veu també estan adaptats per a les persones amb discapacitat auditiva amb la transcripció dels textos. Cada punt del recorregut està geolocalitzat en un mapa també disponible a la mateixa audioguia digital.

Aquest producte turístic, pensat tant pel públic local com pel de fora el territori, estarà permanentment disponible a la ciutat i es podrà visitar en els horaris d’obertura del cementiri municipal.