L’escriptora gironina Mar Bosch Oliveras debuta en la novel·la juvenil amb El dia de l’esquerda, una novel·la d’aventures publicada per La Galera i adreçada a lectors a partir de dotze anys. És la mateixa edat que tenen els personatges de la història, protagonitzada per un noi que ha d’explicar als seus amics que aviat marxarà del poble i que aquell serà l’últim estiu que passaran tots junts fins que un terratrèmol fa trontollar els seus plans. Del centre de la Terra n’emergeix una noia misteriosa que ho capgira tot i els empeny cap a una aventura inoblidable.  

A El dia de l’esquerda, l’autora de Les generacions espontànies i La dona efervescent hi aborda des de la fantasia la por al canvi i a la pèrdua de l’statu quo

Fenòmens sorprenents, éssers al·lucinants, un grup d’adolescents que amaguen un secret als pares són els ingredients principals d’un llibre que narra fets extraordinaris des del costumisme tranquil, a la inversa del que fa Bosch amb les novel·les per a adults, «que és narrar fenòmens quotidians -el món laboral o la maternitat- des de l’insòlit», explica la gironina.

Com és habitual en l’escriptora, el llibre inclou picades d’ull a les seves anteriors novel·les. En aquest cas, els lectors tornaran de nou a Bedlam, el no-lloc que donava títol a la seva primera novel·la, guardonada amb el premi Just M. Casero.