Ara fa quaranta anys, Banyoles va acollir una iniciativa pionera, el primer Seminari Internacional de Jazz de Catalunya i de l’Estat. Organitzat per professors del Taller de Músics de Barcelona, va reunir diversos músics nord-americans, entre els quals el trompetista i director de big bands That Jones, que llavors encapçalava l’Orquestra de la Ràdio i Televisió de Dinamarca. Aquella exitosa iniciativa, que es va replicar l’any següent, va deixar un pòsit a la comarca que ara reivindiquen una exposició, un audiovisual i un concert d’homenatge.

El Taller de Música de Banyoles, organitzador del festival FEMJazz!, inaugura aquest divendres a l’Espai Eat Art la mostra That Jones: llavors de jazz a Banyoles, que recupera la memòria d’aquells seminaris, el primer dels quals va ser a l’hotel Ast de Banyoles la primavera de 1980. 

Durant dues setmanes es van impartir classes de diversos instruments, composició o arranjaments i es van fer concerts oberts. L’èxit d’assistència i l’alt nivell musical del seminari van ser l’impuls d’una segona edició, però per desavinences entre els organitzadors, es van acabar fent dues activitats: una organitzada novament pel Taller de Músics al monestir, i l’altre, promogut pel Centre d’Iniciatives Musicals de Banyoles, entitat creada feia poc per músics locals, a L’Ast i amb participació de Jones. 

Jones va aprofitar aquella segona estada per compondre una peça que va estrenar en un concert a la plaça Major, i alguns dels joves que hi van assistir acabarien creant, temps després, el Taller de Música de Banyoles

Thad Jones: llavors de jazz a Banyoles recupera aquesta fita de la història musical de la ciutat amb material de l’època, com imatges inèdites, retalls de premsa, cartells i altre documentació. El testimoni de professors, músics i alumnes queda recollit en un audiovisual en què han participat el periodista Marcel Pujols i el realitzador Xavier Xef Vila i que no només repassa l’organització d’aquelles dues trobades, sinó l’impacte que van tenir en la cultura musical de la ciutat. Un cop acabada l’exposició, aquesta peça , es podrà recuperar al web de Fem Jazz!

Finalment, el 4 de desembre la Girona Jazz Project oferirà el concert monogràfic Homenatge a Thad Jones a l’Auditori de l’Ateneu-CMEM de Banyoles.