La companyia La Danesa estrena divendres al Teatre de Salt El nedador del mar secret, un espectacle que s’aproxima al dol perinatal des de la mirada del pare. El muntatge, amb què la companyia va guanyar el premi Quim Masó l’any passat, es basa en una novel·la autobiogràfica de l’escriptor William Kotzwinkle i la seva experiència entorn de la mort d’un fill acabat de néixer.

Una imatge de l’obra «El nedador del mar secret». | SION FULLANA/ACN

«Hi ha temes que són tabús en la societat i el dol perinatal o neonatal ho ha sigut i és des del teatre on es trenca aquest tabú», explica Jumon Erra, director de l’espectacle i encarregat d’adaptar la novel·la. En aquest sentit, posa com a exemple Una gossa en un descampat de Clàudia Cedó i apunta que ara cal veure el punt de vista masculí, ja que el protagonista és «part implicada i testimoni a la vegada» del part de la seva parella. L’autor, a través del protagonista, «es fa moltes preguntes perquè als anys 70 a ell l’expulsen de l’hospital directament i ella es queda sola», diu.

El muntatge, que forma part de la programació de Temporada Alta, està interpretat per Francesc Cuéllar, Albert Mora i Júlia Santacana.