Salvador Dalí ha debutat a Corea del Sud amb una àmplia mostra retrospectiva a Seül, la primera gran exposició d’obra original de l’artista que s’inaugura al país asiàtic. Un centenar d’obres s’exposen fins al 20 de març al centre Dongdaemun Digital Plaza (DDP), un espai emblemàtic de la capital coreana. 

L’exposició té per títol Salvador Dalí: Imagination and reality i està organitzada pel grup coreà GNC Media, un grup empresarial especialitzat en l’intercanvi cultural en l’àmbit internacional i que habitualment col·labora amb museus com el Louvre o el MoMa de Nova York per acostar a Corea grans obres d’art.

És la primera vegada que la Fundació Dalí porta obra de l’artista a aquest país asiàtic, amb el trasllat de peces com Equilibri intra-atòmic d’una ploma de cigne, de l’any 1947, Banyistes des Llaner del 1923 o La carn de l’escot de la meva dona, vestida, superant la llum a tota velocitat, de 1954. 

La institució figuerenca ha prestat 42 obres a la mostra i n’ha assumit el comissariat, que ha anat a càrrec de Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, amb Carme Ruiz com a comissària adjunta. També hi aporten obres el Museu Reina Sofía de Madrid i el Museu Dalí de Sant Petersburg, a Florida.

A través de nou àmbits, l’exposició posa de manifest com Dalí sosté que l’art ha de dominar les nostres vides i procurar-nos experiències surrealistes. La mostra que s’exhibeix a Seül també ressalta el paper de Gala, la força del paisatge en la vida i obra de l’empordanès o aquells elements simbòlics de l’obra daliniana que han esdevingut icònics.

A través de la selecció de peces, el visitant pot veure l’evolució artística del geni surrealista, des dels primers assajos d’un Dalí aprenent de pintor fins a pintures de plena maduresa. 

Algunes de les obres que prenen com a referents grans mestres com Picasso, Velázquez o els renaixentistes Miquel Àngel o Bernini es contextualitzen, a més, amb reproduccions de les seves fonts d’inspiració per així mostrar com Dalí beu de la tradició però alhora la qüestiona.

El contingut es completa amb fotografies, obra gràfica, el projecte immersiu Dreams of Dalí creat pel Museu Dalí de Florida i la projecció de tres pel·lícules. Els documents cinematogràfics que s’inclouen en el projecte expositiu són Un chien andalou de Salvador Dalí i Luis Buñuel, Recuerda d’Alfred Hitchcock i Destino de Walt Disney.

El recorregut es tanca en una sala dedicada a la faceta llegendària de Dalí amb un patchwork de fotografies on es pot veure el pintor acompanyat de celebrities com Christian Dior, Coco Channel, Andy Warhol, Harpo Marx, Alice Cooper o Walt Disney.