L'escriptora madrilenya Almudena Grandes ha mort als 61 anys a causa d'un càncer. El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha dit que avui "les lletres espanyoles i els progressistes" estan de dol. Els Familiars i amics de l'escriptora Almudena Grandes l'acomiadaran aquest diumenge en el cementiri de La Paz, publicat en la localitat madrilenya de Tres Cantos. Almudena Grandes es va donar a conèixer el 1989 amb 'Les edats de Lulú', XI Premi La Sonrisa Vertical, i convertida anys més tard en una pel·lícula de Bigas Luna. Publicada per Tusquets Editors, del grup Planeta, Grandes era també columnista habitual del diari 'El País' i participava en programes de la Cadena Ser, mitjans que han anunciat la seva mort. L'escriptora havia anunciat precisament en un article a 'El País' que patia un càncer.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat la pèrdua d'una "veu ferma i valenta". "L'estat espanyol perd, massa jove, una intel·lectual autèntica, compromesa amb la lluita contra les desigualtats i per la justícia i la memòria", ha assegurat Aragonès.

Nascuda a Madrid el 7 de maig del 1960, la seva passió pels llibres li venia des de ben petita. A ella li hauria agradat estudiar llatí, però a voluntat de sa mare va entrar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Complutense de Madrid.

Almudena Grandes és una de les escriptores més rellevants de les darreres generacions. Va rebre el seu primer guardó literari el 1989 per Las edades de Lulú. La seva gran carrera al món de les lletres li va fer digna mereixedora de nombrosos reconeixements, entre ells el Premi Nacional de Narrativa el 2018 per Los pacientes del doctor García.