Les excavacions de la vil·la romana de Caldes de Malavella han permès trobar una llàntia de peu del segle I dC i dues cases alineades a una antiga via romana. La renovació de la carretera de Llagostera al seu pas per Caldes de Malavella i l’eixamplament de les voreres que es va fer ara fa tres anys va permetre la descoberta d’una antiga via romana i la façana d’una casa que tocava a aquest carrer. En aquell moment es va documentar la troballa i es va seguir endavant amb la reforma del carrer, però l’Ajuntament ha treballat per ampliar aquesta excavació per estudiar les primeres edificacions d’aquesta ciutat romana, més enllà de les termes.

L’arqueòleg del jaciment, Joan Llinàs, explica que Caldes de Malavella va ser «un nucli molt important» durant la seva etapa romana, però fins ara no havien trobat cap edifici d’aquesta ciutat, a banda de les termes. La reforma del carrer principal de Caldes, però, ha permès identificar aquestes primeres edificacions en una primera campanya d’excavació.

En aquesta primera fase que ha durat un mes aproximadament s’han documentat dues cases i les tasques s’han concentrat en una de les edificacions, una casa on també hi havia un espai de magatzem. Llinàs detalla que hi havia un forat on habitualment els romans podrien tenir-hi un dipòsit de ceràmica on emmagatzemaven líquids.

Aquesta primera campanya també ha permès documentar l’edat de formació de la ciutat d’Aquae Calidae, que se situaria al segle I aC. La vida útil de la població romana, segons Llinàs, hauria estat d’uns 300 anys. A més, l’arqueòleg assegura que el segle I dC «va patir una reforma important» i a partir del segle II va quedar abandonada.

Llinàs remarca la importància que tenia aquesta població romana ja que tenia uns serveis termals rellevants en època romana. Això fa que entre els objectes trobats dins del jaciment hi hagi objectes de ceràmica habituals i també diverses llànties d’oli.

La joia de la corona d’aquesta campanya, però, ha estat una llàntia amb peu del segle I dC. Es tracta d’un element «particular» segons Llinàs, ja que no és habitual trobar-se amb llànties de ceràmica amb un peu tan llarg com la que s’ha trobat. A més, en aquest peu hi ha un gravat d’una dona mig despullada que amb una mà es tapa els pits i amb l’altra s’aguanta el vestit a la cintura.

L’Ajuntament de Caldes de Malavella ha anunciat que volen fer aquest espai una zona visitable, però caldrà abans acabar les excavacions.