Final de partida - Teatre Municipal de Girona

Autoria: Samuel Beckett. Traducció i direcció: Sergi Belbel. Intèrprets: Jordi Boixaderas, Jordi Bosch, Jordi Banacolocha i Margarida Minguillón.


«No he entès gairebé res, però era una mica com que s’acaba el món», deia una espectadora sortint de veure Final de partida al Municipal de Girona. I ja era una mica això, sí.

Sergi Belbel ha recuperat el text que Samuel Beckett va escriure als 50 amb el record de la Segona Guerra Mundial i Hiroshima al cap i l’ha tornat a posar en escena quan és més d’actualitat que mai, amb quatre personatges tancats en un espai amb vistes al no-res, un exterior desèrtic i sense vida.

Aquest confinament beckettià té encara més similituds amb el nostre: ningú al carrer, un entorn devastat i fins i tot el menyspreu absolut per la vellesa, amb dos personatges ancians aparcats dins les escombraries esperant que arribi la mort.

Els interpreten Margarida Minguillón i Jordi Banacolocha des d’un racó de l’escenari, perquè el centre està ocupat per un duel de Jordis de primer nivell: Bosch i Boixaderas, que torna al teatre després de cinc anys i ho fa, diu, per un text amb què Beckett parla des de l’absurd, de l’ara i l’aquí, quan la sensació de fi del món és més propera que mai.

Ves si no ho havia captat bé, aquella espectadora que es pensava que no havia comprès res!