La troballa d’unes cartes destinades al periodista i escriptor Carles Rahola a l’Arxiu Municipal de Girona han deixat al descobert un personatge fascinant de la Girona de principis del segle XX, Manuela Carreras Duran, una d’aquelles dones que no encaixava en el temps que li va tocar viure. Amb la descoberta d’aquestes missives, la figura de Carreras, fins ara tota una desconeguda, «es desmarcava dels convencionalismes i assolia una categoria intel·lectual desconeguda i molt estimulant en relació amb la cultura literària de la ciutat», explica Rosa Maria Gil Tort, autora de L’astrònoma i l’escriptor: Cartes de Manolita Carreras a Carles Rahola (1908-1909), un llibre que recupera aquelles comunicacions i que s’acabà d’editar dins la col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona.

Més enllà de les seves relacions familiars -era filla del metge i filantrop Bonaventura Carreras Peralta i esposa de Francesc Coll, també metge, alcalde de la ciutat i fundador de la Clínica Girona-, Manuela Carreras va portar una certa vida pública i va participar en diverses iniciatives ciutadanes, però aquella dona que tenia un telescopi al terrat, llegia Baudelaire i compartia afinitats literàries amb Rahola havia quedat en l’oblit fins que s’hi va topar Gil. Primer, en la recerca per al llibre sobre les dones de la Casa Masó, Elles també hi eren, i posteriorment amb la troballa a l’arxiu que ha acabat desembocant en L’astrònoma i l’escriptor.

Manolita Carreras, com signava les cartes, es va cartejar amb Rahola durant l’hivern i la primavera dels anys 1908 i 1909. El llibre recupera la meitat d’aquella relació epistolar, perquè ens han arribat les cartes que enviava la gironina, però no les respostes del periodista.

La trentena de cartes trobades a l’Arxiu treuen a la llum la figura de Carreras, però també permeten acostar-se d’una manera diferent a Carles Rahola a partir de qui va ser una amiga i inspiradora seva, resseguint l’empremta que va deixar en la seva literatura, especialment a El llibre de l’August Alzina, una de les seves obres cabdals.