Cinc novel·les han arribat a la final de la 78a edició del Premi Nadal de Novel·la, que es fallarà aquesta nit i que ha rebut un total de 937 manuscrits, una xifra rècord de participació. El pasado invisible, de Carolina Redondo Fernández; Un amor propio, d’Albertine Simonet (pseudònim); La vida que se fue, de Candela Vázquez Soto (pseudònim); Cómo encender un fuego, d’Almudena López Molina, i El teatro en medio del océano, de Marta Camino (pseudònim), són les que opten a un guardó organitzat per l’editorial Destino i dotat amb 18.000 euros. El jurat està format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales.

D'altra banda, aquesta nit també es lliurarà el Premi Josep Pla, en la seva 54a edició, amb una dotació de 6.000 euros, destacant entre els seus finalistes el veterà i reconegut Joaquim Carbó, que a l'agost complirà 90 anys, i qui presenta Sense futur. Els altres finalistes són Toni Giménez Alonso amb 1929; El franctirador, de Josep Masanés Nogués; El llibre de l’avi, de Maria Becana (pseudònim), i Programa zero, de Jordi Deu (pseudònim).

El jurat l'integren Laia Aguilar, Antoni Pladevall, Marc Artigau, Montse Barderi i Glòria Gasch. Un total de 44 obres, procedents de tot l'àmbit lingüístic català, s'han presentat a l'edició de 2022, amb originals que són thrillers, novel·les històriques i realistes, així com narrativa memoralística.

Els premis s’atorgaran en un acte «únicament per a mitjans de comunicació» a l’Hotel Palace de Barcelona, on se celebra tradicionalment la vetllada literària del 6 de gener, però en aquesta ocasió a causa de la pandèmia de coronavirus s'ha suspès. Els premis es lliuraran en plena commemoració del centenari del naixement de Carmen Laforet (Barcelona 1921-Madrid 2004).