Stromboli, el gran clàssic del cinema que va unir Roberto Rossellini i Ingrid Bergman, s’hauria inspirat en Solitud, de Víctor Català. Aquesta és la hipòtesi d’un estudi acadèmic i d’un espectacle teatral en forma de conferència dramatitzada que aquest diumenge a les sis arriba a la sala La Planeta de Girona. Es tracta de Solitud a Stromboli, un monòleg amb dramatúrgia de Núria Casado Gual i direcció d’Imma Colomer que s’inspira lliurement en un estudi de la filòloga Rosa Delor que planteja la influència directa del clàssic de la literatura catalana en l’obra de Rossellini.

Fina Rius es posa a la pell d’una experta en literatura comparada que encara algunes de les escenes més conegudes de la novel·la i del film de Rossellini per mostrar els punts en comú entre la història de la Mila i la de Karin, dues dones que s’enfronten a un entorn hostil i a una natura salvatge i amb vides marcades per un matrimoni de conveniència. A més, l’espectacle també reflexiona sobre el concepte d’autoria, el fet creatiu i qui surt a la llum i qui queda a l’ombra en el relat de la història.

L’espectacle s’havia de representar al Teatre Nacional de Catalunya, però es va cancel·lar dues vegades per la pandèmia i finalment es va estrenar al març a la sala Atrium de Barcelona.

Aquesta setmana, a més, també havia de passar per La Planeta la jove companyia de dansa Seed’s Company Jr, el projecte educatiu de CobosMika, però l’estrena de La setena cara del dau ha quedat ajornada per un brot de covid.