Llers recupera la memòria de la gran explosió que va destruir bona part del poble el febrer del 1939 amb un documental titulat Llers, el poble que va esclatar en mil bocins que inclou imatges de l’època, testimonis i la veu d’historiadors. La brutal explosió, les cicatrius de la qual encara avui són visibles a Llers, va tenir dramàtiques conseqüències, provocant la mort d’una desena de persones, la destrucció completa de 160 edificis i destrosses parcials a més de 200, en un poble que en aquel moment tenia un miler d’habitants.

Ara els fets es recorden amb un audiovisual que es presenta aquest diumenge a la tarda (16.30) al Centre Recreatiu Llersenc.  La realització del documental ha anat a càrrec de la productora garrotxina Zeba, que també ha estat l’encarregada de dur a terme el rodatge de tretze entrevistes a veïns del poble nascuts abans o durant l’any 1939. 

Aquestes entrevistes, conduïdes per la periodista llersenca Sònia Pau, s'integraran també al Banc Audiovisual de Testimonis del Memorial Democràtic, l’arxiu d’història oral i en línia més gran d’Europa. Els historiadors Enric Pujol i Alfons Romero i l’autor local Antoni Bonal acompanyen els testimonis de veïns i veïnes en la narració històrica del documental.

La presentació anirà a càrrec del Director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro; el director del Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera, Enric Pujol; l'historiador Alfons Romero, l’autor local Antoni Bonal, la periodista Sònia Pau i Maite Oliva, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Llers. 

Després de la projecció del documental hi haurà un espai de micròfon obert per als testimonis i participants de l’acte.