Un article publicat per l'Institut Arqueològic Alemany de Madrid a la seva revista especialitzada 'Madrider Mitteilungen' posa en valor les últimes troballes al jaciment del fòrum romà Iulia Libica de Llívia (Cerdanya). La finalitat del text és divulgar aquest fòrum de la Hispania Citerior, exposar una aproximació a la cronologia i realçar les restes d'estatuària en marbre que ha proporcionat fins al moment. "Les restes d'escultures trobades en la fase d'excavació del fòrum romà de Iulia Libica, esculpides en marbre de Carrara i que es van fer portar des d'Itàlia, corroboren la importància arqueològica del jaciment", ha explicat el director del programa de recerca de Iulia Libica, Josep Guitart (UAB).

"La publicació de l'article a la revista 'Madrirer Mitteilungen' dona l'oportunitat de difondre aquesta notícia a escala internacional i ressaltar la importància de la troballa", ha afirmat Guitart. L'article porta per títol 'El descobriment del fòrum de Iulia Libica (Llívia) i dels seus vestigis d'estatuària'.

L'article presenta un estudi arqueomètric i una primera interpretació iconogràfica que permet contextualitzar el moment inicial del fòrum, a l'espera que futures campanyes arqueològiques puguin completar l'arquitectura del fòrum, confirmar les datacions i proporcioni més dades sobre la iconografia escultòrica, els orígens dels marbres i les seves funcions representatives.

Guitart ha remarcat també que, durant la campanya arqueològica d'excavació de 2021, han aparegut nous fragments d'escultura que refermen encara més el valor patrimonial del fòrum romà de Iulia Libica, un jaciment situat al bell mig de la vil·la de Llívia.

La revista Madrider Mitteilungen

La revista Madrider Mitteilungen té molta difusió en l'àmbit de l'arqueologia clàssica i, molt especialment, en escultura. És una publicació del Departament de Madrid de l'Institut Arqueològic Alemany que s'edita anualment des del 1960.

Signen l'article l'equip d'arqueòlegs i arqueòlogues César Carreras (UAB), Jordi Guàrdia, Josep Guitart (UAB), Anna Gutiérrez Garcia-Moreno (ICAC), Maria Pilar Lapuente (UniZar) i Roberta de Febo (UAB).

Els treballs d'excavació al fòrum romà de Iulia Libica i al Castell de Llívia han estat liderats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC); amb la col·laboració de l'Ajuntament de Llívia, la Diputació de Girona i el Servei d'Arqueologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.