La degana de les lletres catalanes, l'escriptora establerta a 'Esclanyà (Baix Emporda) Teresa Juvé, acaba de publicar una nova novel·la als 101 anys d'edat, "Morts al peu del Reial Alcàsser", que forma part de la saga de gènere negre protagonitzada per Jaume Plagumà, una sort de governador del segle XVI que treballa en la cort del rei.

El nou llibre, que ha editat Meteora, coincideix amb la clausura de l'Any Teresa Juvé, que la Generalitat ha celebrat pels cent anys de vida de l'autora, nascuda el 7 de febrer de 1921 a Madrid, filla de pare català i mare madrilenya, i que va estudiar en la Institució Lliure d'Ensenyament i uns anys després en el Institut-*Escola Ausiàs March de Barcelona.

En la capital catalana va viure la Guerra Civil i, en acabar el conflicte bèl·lic, es va exiliar a Tolouse (França) amb la seva família, va ser enllaç de la Resistència francesa i, uns anys després, es va casar amb el polític català Josep Pallach, amb qui es va establir a París, on es va llicenciar en filologia i literatura comparada.

En declaracions a Efe, el seu editor Jordi Fernando explica que Juvé va posar el punt i final a la seva nova novel·la a finals del 2021, un any en què també es van publicar altres dues obres seves, "El degollador de Vallvidrera" i "La ruta de la mort".

De la nova novel·la destaca el fet que, per primera vegada, Plagumà es desplaça fora de la circumscripció catalana, on només pot exercir el seu càrrec real, per a anar fins al Madrid de finals del segle XVI, juntament amb el jutge Pere Joanola i el fidel criat Simó, per a assistir a les noces de la filla del comte d'Almenar.

En una ciutat que Felip II acaba de convertir en capital, Plagumà, que és el padrí de noces de la núvia, es trobarà que haurà de resoldre el que sembla un cas d'assassinat múltiple en la cort espanyola, sense tenir l'empara de la jurisdicció, ja que el seu càrrec únicament el pot exercir a Catalunya.

Jordi Fernando comenta que l'escriptora, malgrat alguns problemes de mobilitat, continua escrivint a la seva casa d'Esclanyà, on es va establir en morir el seu marit, i on continua sola, amb l'ajuda d'una dona unes hores al dia, i les periòdiques visites de la seva filla, que viu a França.

Presidenta d'Honor de la Fundació Josep Pallach i posseïdora de la Creu de Sant Jordi des de l'any 2010, Teresa Juvé va quedar finalista del Premi Nadal en 1963 amb la novel·la "La tolla a la ciutat", que acabaria publicant a l'Argentina.

Va tornar definitivament a Catalunya l'any 1970, on va ser professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, i on ha escrit al llarg de les últimes dècades diversos llibres sobre la memòria dels exiliats i la sèrie de novel·les protagonitzades pel "portantveus" del rei, Jaume Plagumà.