El colombià Sebastián Yatra obrirà la pròxima edició del festival de Cap Roig, que enguany comptarà amb artistes com Christina Aguilera, Mika, Sting o Raphael. La cita de Calella de Palafrugell començarà el 22 de juliol i s’allargarà fins el 15 d’agost, quan Rigoberta Bandini tancarà una programació que recupera l’aposta per les estrelles internacionals i noms de l’escena autòctona com Els Pets o Miki Núkez.

Després de l’aturada forçosa per la pandèmia el 2020 i d’una edició especial el 2021 centrada en artistes catalans i espanyols, aquest estiu el festival tindrà un marcat accent llatí, especialment colombià, amb la presència de Sebastián Yatra, Morat i Camilo, «una coincidència», segons el director del festival, Juli Guiu, perquè la seva voluntat és que el cartell compti «amb els millors artistes». «Busquem els top, el millor en cada cas», diu Guiu, que assenyala que aquest estiu les estrelles llatinoamericanes i anglosaxones són de les que més giren, en comparació amb la «prudència» dels nord-americans per les restriccions sanitàries.

En total, el certamen oferirà dinou concerts que busquen mantenir-lo com «una referència al sud d’Europa» pel que fa als festivals boutique i, amb l’aforament al complet, tornarà a fer servir la grada ampliada instal·lada per les mesures anticovid l’any passat, amb 2.440 localitats. A més, renovarà l’oferta gastronòmica.

Juli Guiu celebra «poder tornar a presentar un festival sense restriccions, gairebé al 100% de la normalitat» tot i assenyalar que encara no es poden preveure les conseqüències del conflicte a Ucraïna. 

Amb un pressupost de 3,2 milions d’euros, en destina el 60% a la contractació artística. Christina Aguilera, que feia divuit anys que no actuava a l’Estat, és la incorporació al cartell amb un caixet més alt, segons detalla Guiu. L’estrella del pop, amb més de 40 milions de discos venuts, presentarà el 23 de juliol el seu darrer treball, Fuerza, cantat íntegrament en castellà en un espectacle «exclusiu i únic».

Ho farà l’endemà de la inauguració, a càrrec de l’astre colombià Sebastián Yatra, que presentarà el seu nou treball discogràfic, Dharma, amb «una gran producció amb banda completa i un cos de ball espectacular».

El festival de Cap Roig també comptarà amb Stay Homas (24 de juliol) i Pablo Alborán (29 de juliol), en un format més íntim del que acostuma a oferir. També hi ha previstes les actuacions de Miki Núñez (30 de juliol) i Els Pets (31 de juliol).

Taburete (1 d’agost) trepitjarà l’escenari de Cap Roig per tercera vegada consecutiva i repetirà també Raphael (2 d’agost), que l’any passat ja va ser al festival en la seva gira per celebrar seixanta anys sobre els escenaris. Rosario i Sergio Dalma també tornaran a estar presents en aquesta edició del festival, el 3 i 4 d’agost, respectivament.

Per primer cop hi actuarà l’estrella internacional del nou pop llatí, Camilo (5 d’agost), guanyador de quatre Grammy Llatins; mentre que el dia 6 hi passarà Mika i el 8, un habitual de Calella, Sting, amb l’espectacle My songs.

Dani Martín (9 d’agost) revisarà els èxits de El Canto del Loco i Joan Dausà (13 d’agost) tornarà a Cap Roig amb el disc Ho tenim tot.

El festival també comptarà aquest any amb el quartet colombià de més èxit dels últims anys, Morat (14 d’agost) i s’acomiadarà amb Rigoberta Bandini.

Pel que fa a la programació familiar, el Cap Roig Mini inclourà aquest any les actuacions de Xiula (7 d’agost), amb un format de grans èxits i l’espectacle de Bye Bye Monstre (12 d’agost), el primer musical familiar de Dagoll Dagom. 

Pel que fa a l’escassa presència de dones a la programació, Guiu assegura que tot i «buscar la paritat», el festival prioritza «els artistes top del moment, sense mirar si són homes o dones».

«És una programació que representa un alt grau de notorietat i excel·lencia» i del que en deriva una àmplia «repercussió econòmica i social», segons Maria Lluïsa Martínez Gistau, Directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank, el patrocinador principal del festival organitzat per Clipper’s Live.

Concert solidari

Com és habitual, el festival dedica un dels concerts a recaptar fons amb finalitats socials i una part de l’import de les entrades del recital de Sergio Dalma es destinaran a un projecte de la fundació Vimar, que treballa amb persones amb diversitat funcional i malaltia mental. Concretament, els diners serviran per a la creació d’una sala d’estimulació sensorial per apropar la música als usuaris de Vimar a Palafrugell.

Les entrades es posaran a la venda dilluns 7 a les 10 del matí. 

De la Cerdanya a Pedralbes

Clipper’s Live, la promotora del festival de Cap Roig, organitza aquest estiu un nou festival a Puigcerdà, el Summerfest Cerdanya, en dates similars a un certamen nascut el 2021 a la comarca de la mà de Concert Studio, la promotora que havia impulsat el festival empordanès fa anys. Preguntat pel projecte, Guiu assegura que Clipper’s va començar a organitzar concerts al Pirineu fa quatre anys i que la seva intenció d’instal·lar-hi un festival era prèvia a la covid, una iniciativa que amb la pandèmia es va aparcar «per prudència» i que ara s’ha reprès.

Pel que fa a l’altre terreny de batalla de la pugna entre festivals, els Jardins de Pedralbes, Guiu se’n desmarca, almenys per ara. Actualment, és Concert Studio qui gestiona el certamen en aquest espai públic, però l’Ajuntament de Barcelona ha obert una licitació pels jardins i hi ha com a mínim una altra empresa interessada, tot i que no se’n coneix el nom. 

Malgrat que els ulls estan posats en Clipper’s perquè el seu nom ha aparegut en les respostes a les al·legacions del procés de licitació, Guiu assegura que només «es va estudiar el concurs i es va fer un escrit desestimant la participació» aquest any.