Més concerts que mai, 23 propostes entre l’11 i el 28 d’agost, i una «programació d’aniversari» que combina grans estrelles internacionals i artistes emergents serviran per celebrar els trenta anys de la Schubertíada. De nou amb la canònica de Vilabertran com a escenari principal i Vilajuïga i Castelló com a subseus, la cita té l’objectiu de recuperar el públic internacional que no hi ha pogut assistir els darrers dos anys per les restriccions de la pandèmia. 

El fundador i ànima del festival empordanès, Jordi Roch, recordava en la presentació del festival que un dels encerts de la Schubertíada ha sigut haver tingut l’olfacte per apostar per joves promeses musicals que, amb el temps s’han convertit amb grans artistes, com el mateix Goerne, cosa que ha fet que tornin any rere any al festival. 

El director del festival, Víctor Medem, al seu torn, va assenyalar que per commemorar els trenta anys han programat una doble vetllada d’homenatge a Roch. Seran dos concerts a la canònica de Vilabertra el 21 d’agost que reuniran els artistes que tenen una relació especial amb Roch i el seu repertori favorit, com Julie Fuchs, Matthias Goerne i Wolfram Rieger.

La varietat de repertori que proposa enguany la Schubertíada és d’una «gran riquesa, diversitat i equilibri». En l’àmbit instrumental, destaquen tres grans sonates per a piano de Mozart; la primera integral de les sonates i partites per a violí de Bach amb violinistes catalans; L’art de la fuga de Bach en formació de quartet de corda; i un homenatge al compositor rus Aleksandr Skriabin, un gran innovador del pianisme europeu, combinat amb obres mestres de Frederic Chopin.

En la vessant de la cançó poètica, hi haurà una àmplia presència de Schubert però també de Wolf, Schumann, Garreta, Toldrà, Serra, Strauss, Grondahl, Fauré, Poulenc, Korngold, Mahler, Brahms, Klein i una reforçada presència de ballades i lieder de Carl Loewe.

En l’apartat d’impuls de figures emergents, una de les marques de la casa, passaran per primer cop al festival divuit artistes, entre cantants, pianistes i solistes i formacions de cambra. 

D’altra banda, l’Associació Franz Schubert, que organitza la Schubertíada, ha ideat un nou programa beques de suport als joves talents europeus anomenat Lied the future per promoure el talent jove.  En el vessant pedagògic, l’Associació organitza el Curs Internacional de Lied i aquest any l’Acadèmia de la Schubertíada comptarà per primer cop amb tres professors de primer nivell mundial: Rieger, Banse i Goerne.