Iggy Pop, l’ex-Spandau Ballet Tony Hadley, Herbie Hancock o Chucho Valdés són les darreres incorporacions del festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, que celebrarà el seu seixantè aniversari amb La Fura dels Baus. Serà amb l’estrena a l’Estat de Pastoral for the planet, espectacle en què la companyia col·laborarà amb la Gio Symphonia i que unirà la música clàssica amb l’escena contemporània.

Figures internacionals; «amics de la casa» com Joan Manuel Serrat, Jamie Cullum o Sopa de Cabra i una extensa programació amb una cinquantena de concerts entre juliol i agost són l’aposta forta de l’ajuntament ganxó i la promotora The Project per a tirar endavant un festival «normalitzat» amb dos grans escenaris funcionant de forma simultània, segons el director artístic, Albert Mallol.

I és que, després de dos anys totalment concentrat al Guíxols Arena per la pandèmia, recupera l’Espai Port. Al camp de futbol de Vilartagues, amb capacitat per entre 3.000 i 6.000 persones, s’hi faran concerts amb el públic assegut i dret, per exemple per a veure Nil Moliner o Nathy Peluso. També hi ha programació al monestir, el recinte original dels seus inicis; al teatre i en diversos espais de la ciutat com el Salvament.

Estrelles com Iggy Pop, en un concert exclusiu a Catalunya i grans noms del jazz com Chucho Valdés amb Paquito D’Rivera o Herbie Hancock s’afegeixen a la llista d’artistes ja anunciats, com ara Simple Minds, Manolo García, Marisa Monte o Vanesa Martín. També Zoo, Els Catarres, Leon Bridges o Tanxugueiras. Tot i això, Mallol ja avança que el cartell no està complet i que confien anunciar més figures internacionals ben aviat.

El festival més antic de Catalunya preveu allargar la celebració del seixantè aniversari encara dues edicions més, per això enguany posa les bases de futures línies de treball. N’és un exemple la voluntat d’acostar-se a les grans obres de la música clàssica i la dansa des d’una mirada contemporània. Començarà amb Pastoral for the planet amb La Fura dels Baus i la Gio, un espectacle immersiu dirigit per Carlus Padrissa i que és el primer dels treballs que oferirà en tres anys com a artista resident del festival.

«Hem plantejat la programació com una amalgama de colors per ser un festival de festivals», assegura Mallol, preservant marques de la casa com l’eclecticisme de la programació, l’aposta pel jazz, la dansa i la clàssica, amb cites com el concert de la nova formació Camerata de Música Catalana al monestir. També recupera la programació familiar amb La Petita Porta Ferrada by Petits Camaleons, amb una actuació de Joan Miquel Oliver.

El cicle KMO continuarà amb artistes referents de proximitat com una conferència sonora de Xavi Lloses al teatre i el cicle Delicatessen inclourà per segon any consecutiu amb sis propostes amb veu de dona, entre elles Amaia Miranda que s’encarregarà de tancar el festival.

A més, també s’estrena el cicle Música als puestos, amb concerts gratuïts en diferents espais de la ciutat i artistes com The New Raemon o Nico Roig. 

En festival posa 42.000 entrades a la venda, de les quals ja n'ha venut unes 12.000.