Una vintena d’activitats artístiques i la inauguració d’un nou espai escènic per al centre van servir ahir per oferir un petit tastet dels fruits que ha donat el projecte Escoles Tàndem a l’Escola Vila-roja de Girona.

A la ciutat, aquesta iniciativa que vol convertir les arts en una eina per transformar les aules, s’està duent terme als tres centres educatius d’infantil i primària del sector est de la ciutat -l’escola Vila-roja, l’escola Font de la Pólvora i l’escola Sagrada Família-, de la mà dels professionals vinculats al festival Temporada Alta, la Fundació La Ciutat Invisible i la Fundació Catalunya La Pedrera, que compten, a més, amb el suport de la Fundació Girona Est.

El projecte d’Escoles Tàndem va començar el 2019-2020 i enguany Vila-roja arriba a la fase de transformació educativa basada en les arts, és a dir, el resultat dels canvis que s’han impulsat en aquests tres cursos.

La jornada d’ahir va servir per presentar la nova metodologia innovadora que s’ha anat implementant a Vila-roja per transformar el projecte educatiu de la mà de les arts i millorar així la qualitat educativa del centre. Aquesta nova línia metodològica vol convertir l’art en l’eix vertebrador del projecte educatiu, fomentant el treball interdisciplinar a través de l’expressió artística visual, musical i escènica.

Aquesta iniciativa és una de les branques del projecte educatiu del festival Temporada Alta, que fa anys que s’ha marcat com a objectiu prioritari acostar les arts en general i les escèniques en particular a les aules, fent que artistes i alumnes treballin plegats i formant també docents perquè treballin en aquesta línia.

Setanta-set estudiants d’infantil i primària, setze docents i sis artistes van participar ahir en una vintena d’activitats artístiques i tallers entorn de la nova imatge del centre, inspirada en el vincle afectiu. Els tallers els van impartir artistes com Octavi Llorente, del Pot Petit; Azucena Moya d’Agitart, la companyia La Nave Va Teatre i també l’equip de formadors del projecte Escoles Tàndem.

Coincidint amb el cinquantè aniversari del centre, ahir també es va inaugurar un nou espai escènic del col·legi. Es tracta de l’Escenari Safilache, batejat així després d’un procés educatiu en què s’ha implicat tot l’alumnat i el claustre. El nom és el resultat d’unir les paraules «Safi» -«prou» en llengua bereber- i «lache», que significa «vergonya» en caló. En l’acte d’inauguració hi van participar els actors Sergi López i Rosa Gámiz, que van parlar de la seva professió als alumnes.