Primer Sant Jordi al primer poble de llibres de Catalunya. Calonge (Baix Empordà) ha desafiat el mal temps i s'ha omplert des de primer hora de visitants i curiosos que han aprofitat que la diada cau en dissabte per apropar-se a la població a passejar, comprar llibres i roses i passar-hi el dia. "Feia temps que volíem venir però no ho havíem fet i aprofitem que és Sant Jordi per fer una volta, quedar-nos a dinar i a la tarda tornarem cap a Barcelona", expliquen Albert Sentís i Maria Carme Guerrero. Els llibreters, que van obrir el desembre passat, molt il·lusionats per aquesta primera diada i, també, contents per la resposta del públic: "Està animat, tot i el temps que està fent, i tenim gent tant a la parada com a la botiga".

L'estrena de Calonge, poble de llibres per Sant Jordi ha estat un èxit i hi ha ajudat que la diada aquest any hagi caigut en dissabte. Entre els visitants, no només veïns del poble o dels municipis veïns, també molt públic que tenia curiositat per descobrir les set llibreries que el desembre passat van obrir portes convertint Calonge en el primer 'booktown' de Catalunya i han aprofitat per apropar-s'hi i, ja de pas, passar-hi el dia.

És el cas de l'Albert i la Maria Carme. Tenen segona residència a la Costa Brava i ja feia deies que els rondava pel cap anar a veure de prop què és això d'un poble de llibres. Finalment, s'han decidit per fer-ho coincidint amb Sant Jordi.

A primera hora, i sense importar massa la pluja o el vent, s'han passejat entre les parades de les vuit llibreries (les set del nucli antic de Calonge i una de Sant Antoni) per buscar el títol que els vingués més de gust: "Segurament, algun llibre de novel·la històrica". "Comprarem la rosa i els llibres, ens quedarem a dinar i, ja a la tarda, tornarem cap a Barcelona", han explicat.

Des de la Cerdanya, una altra família també amb segona residència a la costa gironina han decidit passar el dia a Calonge i quedar-se a dinar "un arròs" a la zona. Montse Bonet explica que van llegir a la premsa la conversió del casc antic en una gran llibreria amb set establiments i no s'ho han volgut perdre. "Com que és un poble ple de llibreries ens ha fet gràcia venir per Sant Jordi", ha afegit.

I una gironina, Anna Bosch, també ha volgut apropar-se a Calonge. Explica que no l'atreia massa això de recórrer paradetes al Palau de Fires i que preferia una opció a l'aire lliure. A Calonge, les llibreries han muntat paradetes al carrer i també han mantingut les botigues obertes.

Capital de la literatura

Una de les llibreteres, Cristina Vilà, ha concretat que han preparat la jornada amb molta il·lusió i amb ganes de rebre molts visitants que vulguin conèixer l'oferta de les llibreries. La seva és la Viatgeria, centrar en literatura de viatges. Uns metres més enllà, Eva Salmoral de Llibooks de literatura infantil i juvenil també ha explicat que van estrenar el poble de llibres pels volts de Nadal i que van tenir molt bona acollida, també per Setmana Santa.

Sant Jordi no ha estat diferent i, tot i la climatologia aparentment adversa, cada vegada ha anat arribant més públic. El regidor de Cultura, Norbert Botella, ha concretat que han preparat quatre dies farcits d'activitats culturals paral·leles per tenir oferta per a tots els públics i ajudar a convertir Calonge "en la capital de la literatura".

La programació especial de Sant Jordi 2022 a Calonge va arrencar el dijous a la tarda amb un taller de titelles a la biblioteca municipal La Cooperativa. Divendres van posar en marxa un seguit d'activitats simultànies a diferents espais del poble. La biblioteca Pere Caner amb un taller de gravat adreçat als infants a partir de 5 anys, la plaça de la Doma amb el concurs de cultura per a joves, i la trobada entre les col·lectivitats francòfones del Baix Empordà i l'escriptora Lydie Salvayre a la Biblioteca Pere Caner. El Castell de Calonge també va ser ahir l'escenari d'un recital poètic amb degustació de vins a càrrec d'Enric Casasses i La Gastronòmica, seguit de l'acte de lliurament del V Premi Empordà de novel·la organitzat pel Consell Comarcal del Baix Empordà.

La diada de Sant Jordi ha arrencat amb molt bona afluència de públic i concentrant gran part de les propostes. Durant tot dissabte, hi ha parades de venda de llibres i roses. També s'han pogut escriure missatges i poemes al gran Mural de la literatura instal·lat a la plaça de la Doma, mentre que els restaurants del poble han ofert menús literaris.

Al migdia han tingut lloc les signatures d'autors de diversos gèneres literaris i a la tarda cercavila de la Colla Gegantera, el concert familiar a càrrec d'El Pot Petit amb 900 entrades venudes o un concert del grup de Corda de Calonge.

Diumenge es clourà el primer Sant Jordi amb un recorregut per les set llibreries de la mà de l'escriptor Màrius Serra, que farà recomanacions personals a cada llibreria.