El Festival Internacional de Màgia (Fimag) de Torroella de Montgrí recupera «la plenitud» en la seva desena edició, amb el retorn de la programació al carrer i una vuitantena de sessions que concentra la xifra més alta de números premiats de la història del certamen. «És una edició especial, amb una aposta clara per la qualitat, especialment en els espectacles de gran format», explica el portaveu del Fimag, Abel Font. En total, durant el primer cap de setmana de juny, 24 mags desfilaran per onze espais diferents del municipi, tant interiors com exteriors.

L’Espai Ter acollirà les propostes de gran format, començant per l’espectacle inaugural el 3 de juny, Área 52, a càrrec d’Adrián Vega, un xou poc vist a l’Estat i que ha triomfat arreu dels Estats Units.

La Gran Gala Internacional, una de les grans cites del festival, serà el 4 de juny. La presentarà l’humorista Judit Martín i comptarà amb artistes com Mario López amb l’espectacle El milagro de la sal, premiat pel programa americà Fool&Us. També hi haurà el guanyador del Premi FISM Europa de Manipulació i Màgia de Sala, Javi Rufo, amb Calaix de sastre; els catalans Ramó&Alegria; el mag Edgard o el belga Laurent Piron.

Diumenge 5, l’auditori acollirà una de les principals apostes del festival d’aquest any, l’Efímero Live de Jorge Blass, que torna al Fimag amb «màgia tecnològica i moderna», segons Font.

Després de dos anys sense poder programar a l’aire lliure, l’organització reprèn els xous al carrer, recuperant com a escenaris com el passeig de Catalunya, aprofitant els talls de trànsit que s’hi fan a partir del vespre per portar-hi les magues Joana Andreu i Martilda. A la plaça de la Vila, el Fimag ha programat l’espectacle Toilet de Karlus, l’Adan Xou Xou del mag Adan Xou i El circ dels impossibles del Mag Stigman, mentre que a la plaça de Pere Rigau s’hi concentrarà el mercat màgic.

La màgia de prop serà la protagonista de la programació en espais singulars del municipi, com el Palau Solterra, l’escenari del Cine Petit o l’auditori La Tina, que acolliran sessions d’aforaments per a un màxim de cinquanta espectadors, per gaudir-ne a tocar del mag.

El festival d’enguany també recupera les sessions nocturnes, que es faran al pati de les Clarisses, i les sessions infantils, que, aprofitant l’experiència de l’any passat, s’han previst al cinema Montgrí.

El Director Territorial de Cultura, Josep Calatauyd, destaca la importància del festival empordanès, no només perquè «és una idea singular i una escletxa al mercat cultural», sinó per la feina que fa per «muscular el sector». 

Un aparador per al sector

El Fimag organitza també la quarta edició de la fira FimagPro, un aparador per a programadors professionals «únic al sector». Els inscrits en aquesta jornada podran veure fragments d’una quinzena d’espectacles seleccionats per tal de fer-se una idea de les propostes que acosten els artistes.

A més, en aquesta jornada professional el festival actualitzarà el Catàleg Professional de Màgia de Catalunya, una eina digital que inclou pràcticament un centenar de propostes de màgia que els artistes tenen en cartell aquesta temporada. El catàleg permet que els programadors vegin quins requisits tècnics necessita cada espectacle, el caixet dels artistes i el format de cada espectacle per facilitar la programació i visualitzar la diversitat i vitalitat de propostes del sector. 

Segons Abel Font, ja han sortit contractacions d’alguns mags gràcies a la seva inclusió en el catàleg, que enguany creixerà entre un 20 i un 30% respecte als que s’hi van inscriure inicialment.