Maria Mercè Roca (Portbou, 1958) serà nomenada nova degana de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) en els propers dies. Així ho ha fet públic la institució que ha concretat que ocuparà el càrrec per tres anys en substitució de Margarida Aritzeta que acaba el mandat. El deganat de la ILC exerceix l’alta representació de la institució i ha d’anar a càrrec d’un escriptor en llengua catalana de prestigi reconegut.

Maria Mercè Roca ha fet de professora de català per adults i guionista. Algunes de les seves obres més reconegudes són 'Delictes d’amor', Premi Ramon Llull el 2000, 'Cames de seda', 'Els arbres vençuts' o 'Nosaltres les dones'.

A la degana de l’ILC li corresponen la presidència de la Junta de Govern i la vicepresidència del Consell Assessor, òrgans de govern de l’entitat. Els principals objectius de la Institució són el foment i la promoció de la literatura i la lectura, la protecció i la difusió del patrimoni literari català, l’impuls del reconeixement social de les lletres catalanes i el suport als escriptors en llengua catalana, així com a les associacions del sector.