Roses ha engegat aquesta setmana una nova campanya arqueològica a la Ciutadella per continuar recuperant la vila medieval del recinte. Aquest any, les intervencions es concentraran a la zona est de la vila medieval, amb l’objectiu de restituir l’urbanisme del sector i la seva evolució històrica. Durant set setmanes, l’equip d’arqueòlegs que està desenvolupant els treballs sota la direcció del tècnic de la Càtedra Roses d’Arqueologia, Lluís Palahí, posaran el focus la segona gran illa de cases que ocupava l’espai oriental de la vila, situat entre el carrer Nou i la muralla. 

L’any 2018 es va iniciar una estratègia de treball dirigida a la recuperació i estudi de la trama urbana de la vila medieval de Roses. Des de llavors, s’ha excavat una gran illa de cases que se situava entre els coneguts com a carrer Major i carrer Nou i dues llargues vies que comunicaven la zona del port amb el monestir de Santa Maria.

Els treballs d’enguany es concentren a la segona gran illa de cases i, a més de seguir avançant en l’estudi de la trama urbana, també aporten llum sobre la història de la Ciutadella des del moment de creació de la fortalesa moderna i de tot el procés de desestructuració de la vila medieval i l’aprofitament de l’espai pels nous usos militars.

Lluís Palahí, tècnic de la càtedra i encarregat de la direcció de la campanya, assenyala que dels 10.000 m2 de superfície que ocupa la vila medieval de la Ciutadella, fins a l’any 2018 se’n coneixien tan sols uns 4.000. «Les campanyes dels darrers anys han permès ampliar aquesta superfície fins prop dels 6.500 m2, fet que representa un salt qualitatiu molt important en el coneixement de la vila medieval i la seva evolució, fa molt més comprensible l’estructura urbana i que ha posat a l’abast del públic més de 2000 m2 de nous espais visitables», continua Palahí.

Els treballs són impulsats des de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Roses. 

A aquesta campanya la seguirà, a finals de juny, la realització del IV Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna-Ciutadella de Roses, durant el qual es treballarà en alguns dels espais descoberts en aquest sector.