Diari de Girona

Diari de Girona

Neix «La Cantadeta», un recurs educatiu que apropa les havaneres a les escoles

Prop de 300 alumnes gironins de 5è de Primària participaran el 14 de maig en un concert a l’Auditori de Girona que ja ha venut 800 entrades

Un assaig de la cantadeta amb alumnes de l’escola Pi Verd de Palafrugell. | DDG

Prop de 300 alumnes de Primària de 7 centres educatius de les comarques gironines participaran en la primera edició de «La Cantadeta», un recurs educatiu que vol acostar les havaneres a les escoles. El fruit d’aquest treball es podrà veure a l’Auditori de Girona el proper dissabte 14 de maig a les 12 del migdia. La Fundació Ernest Morató ja ha posat a la venda les entrades, que es poden comprar a través de la pàgina web de la mateixa Fundació i de l’Auditori de Girona. Ja se n’han despatxat més de 800.

El projecte va néixer al setembre de l’any 2018 des de l'àrea de música de l'escola Pi Verd de Palafrugell, on es va apostar perquè l’alumnat conegués, apreciés i s’impliqués en aquest gènere musical, que s’ha desplegat arreu del territori i que ja forma part de la cultura popular catalana i palafrugellenca amb un gran nombre de grups i seguidors. El maig del 2019, el que havia començat com una activitat més va agafar forma i els alumnes de 5è de Primària del centre van debutar amb el primer concert al Teatre Municipal de Palafrugell amb la participació de la formació L’Empordanet. L’experiència va ser tan positiva que van decidir exportar-la a més centres educatius d’arreu de les comarques gironines, amb la complicitat de la Fundació Ernest Morató, l'Ajuntament de Palafrugell i el centre educatiu.

Des d’aleshores, el suport a la iniciativa no ha parat de créixer. El juny del 2021 van rebre la col·laboració del Departament d'Educació i enguany, la Fundació Ernest Morató ha comptat amb el suport de la Fundació La Caixa i la Diputació de Girona, que ha permès l’organització del concert a l’Auditori de Girona.

Projecte educatiu

I és que partint de la tradicional i tan anhelada Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, que se celebra cada any el primer dissabte de juliol, els organitzadors han volgut engegar un projecte educatiu que adapti i simuli una cantada d'havaneres tradicional, amb diferents parts implicades. D’una banda, els alumnes de Cicle Mitjà i Superior de les escoles participants. De l’altra, els especialistes de música, els tutors, el personal docent, els equips directius i les institucions.

Els petits cantors comptaran amb la participació del grup Port Bo, que al llarg del concert acompanyarà als alumnes de les escoles El Bosc de la Pabordia (Girona); Pi Verd, Josep Barceló i Matas i Carrilet (Palafrugell), ZER Empordanet-Gavarres (Cruïlles); Sant Roc (Olot) i Vall-llobrega (Vall-llobrega).

A través d’aquesta actuació, que enllaçarà històries de mar i pescadors a ritme d’havanera, es vol donar a conèixer l’origen d’aquest gènere musical. Serà a través d’un diàleg entre l’avi Tianet i un alumne que permetrà als espectadors endinsar-se en les experiències viscudes en la pell del pescador. Carles Casanovas i Marc Torres en són els protagonistes.

Compartir l'article

stats