Jesús Ventura i Barnet, director de la cobla Ciutat de Girona, ha mort aquest dimecres, després d'un temps de patir importants problemes de salut. Ventura va assumir la direcció de la cobla el 2012, quan Marcel Sabater la va deixar. A causa de la malaltia, en els darrers mesos, la Ciutat de Girona ha comptat amb diferents directors substituts: Bernat Castillejos, Esteve Molero i Jesús Santaliestra.

Ventura que tenia ascendència ripollesa per línia paterna, va començar en el món de la cobla tocant el flabiol i el tible, a la Principal de Collblanc. Va ser membre fundador de la cobla Mediterrània i també va pertànyer a La Principal de Barcelona.

Ha estat director de diverses cobles, com la Mediterrània; Sabadell: Mil·lenària de la Catalunya Nord; Juvenil de Bellpuig i Catània, així com autor de diverses sardanes, algunes dedicades a Ripoll, com Ripoll a l’Abat Oliva, estrenada a la capital del Ripollès el 2008. Les seves composicions van obtenir diferents premis, com el Premi Salvador Uyà el 1986; segon premi Ramon Serrat l'any 1987, tercer premi Ramon Serrat el 1989, finalista i segon premi popular al Francesc Basil de Figueres el 1990. El 2006 també va obtenir el Premi Federació al concurs La Sardana de TV3

D’entre les seves composicions en destaquen algunes com Companys de viatge, dedicada al 25è aniversari de la cobla Sant Jordi, Cinc lustres, dedicada als 25 anys de la Jovenívola de Sabadell, Ferms, al 25è aniversari de la Bellpuig Cobla, Plata, al 25è aniversari de la cobla Marinada de Badalona o Vida, a la seva dona Elena en el seu 25è aniversari de noces. També va compondre Barcelona 2014 amb motiu de la capitalitat de la Sardana de la ciutat comtal.

Ventura va ser un home polifacètic en el món de la sardana. A més de músic i compositor, va ser un gran divulgador de la dansa catalana, així com assessor del programa "Nydia" de TV3 i va ser president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona i de l'Associació Amics de Josep M. Bedrnat. El 2014 va escriure el llibre "La Sardana a Barcelona".

També va tenir una destacada tasca en el món radiofònic. El 1989 va ser el guionista del programa Fes ta festa, de RNE-BCN, presentat per Maria Matilde Almendros, i més endavant, ell mateix en va ser el presentador. El programa, que va rebre el Premi Òmnium de Ràdio el 19997, va passar per diferents emissores del país.

Música per la Cobla i Fonoteca de Cobla

Jesús Ventura, juntament amb Josep M. Serracant, van ser els fundadors de l’Associació Músics per la cobla, entitat dedicada a recuperar partitures relacionades amb la sardana i la cobla, per preservar i difondre la música catalana, molt especialment la música de cobla.

Actualment, l’entitat compta amb milers de solfes recuperades, algunes de gran importància històrica.

Des de l'associació s’ha impulsat la gravació de àlbums monogràfics dedicats a compositors clàssics i s’han donat a conèixer obres desconegudes, amb la col·lecció discogràfica a través de la Cobla de Cambra de Catalunya.

També va crear la col·lecció Fonoteca de Cobla el 2014, un treball rigorós de recerca i investigació, que ha recuperat un seguit de solfes al voltant de compositors gironins, no notoris, però notables, amb enregistraments a cura de la cobla Ciutat de Girona, sota la seva direcció.

Aquesta col·lecció va rebre el Premi a la Divulgació Cultural, Capital de la Sardana 2018 i el Premi ARS Cooperativa a l’activitat per l’Ens Associacionisme Cultural 2019.