Contractes, transaccions i pactes fets davant de notari custodiats per 25 generacions de la família Illa de Serinyà han passat a mans de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany. Es tracta d’un enorme fons de 788 documents en pergamí provinents de Can n’Illa, una de les cases pairals més grans de la comarca, que aportarà informació rellevant del municipi de principis del segle XIII i fins a finals del segle XVII.

L’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany compta amb prop de 800 documents referents a Ca n’Illa, entre els que destaquen tres pergamins del segle XII i un que té una llargada de 4,70 metres. El gruix del fons se centra, però en el segle XVI amb 376 documents, fet que permet tenir un testimoni important del Serinyà d’aquesta època.

En aquests documents s’hi escrivien pactes, transaccions, contractes i altres operacions fetes davant de notari per membres dels Illa i d’altres famílies amb les quals es van emparentar o van tenir tractes.

En representació de la família Illa, Josep Maria Illa, recordava ahir en la presentació de la donació que «la documentació ha estat custodiada durant 25 generacions que en menor o major mesura totes elles van tenir la consciència de conservar-lo» i ha sobreviscut a incendis i guerres, però que han considerat que «arribat a aquest punt era el moment de fer la cessió a l’arxiu».

El fons, que passa a formar part del Patrimoni Documental de Catalunya, es podrà consultar a l’Arxiu i més endavant també en línia. Primer, però, caldrà que passi pel «tractament arxivístic», segons explicava ahir la directora de l’Arxiu Comarcal, Núria Batlem, i que consistirà, en resumir i traduir al català els pergamins, restaurar-los i digitalitzar-los.

El president del Consell Comarcal, Francesc Castañer, va destacar la recuperació de documents per a la història del Pla de l’Estany, materials que permetran «entendre més com funcionaven les societats passades» i que permetran compartir amb tothom la informació atresorada durant segles.

Tant l’alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon, com el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Josep Calatayud, van agrair la donació a la família.