L’actriu Monica Bellucci fent de Maria Callas, un homenatge al tenor Josep Carreras i el comiat de Joan Manuel Serrat seran tres dels reclams de la pròxima edició del festival de Peralada. Del 8 de juliol al 6 d’agost, el castell empordanès acollirà divuit propostes, amb el predomini de la lírica i la dansa que s’ha convertit en marca de la casa.

Un dels reptes del certamen és recuperar gradualment el públic internacional perdut durant la pandèmia i tornar, en els pròxims anys, a les xifres del 2019. «Reforcem la lírica i la dansa com a reafirmació del que el país necessita en el conjunt de 400 festivals que hi ha», detalla el director del certamen, Oriol Aguilà, i afegeix que «l’especialització és l’únic que fa possible la internacionalització». A més, cada vegada cuidaran més «les dimensions» dels espectacles, «fugint de les experiències massives», per això l’auditori principal passa de les 1.800 localitats del 2019 a 1.500 enguany. 

L’encarregada d’obrir la 36a edició serà la Bayerisches StaatsBallett amb un doble programa que combina el ballet clàssic i la dansa moderna, el 8 i 9 de juliol. El ballet de l’Òpera de Munic substitueix el Ballet del Mariïnsky, cancel·lat com a mostra de rebuig a la guerra a Ucraïna.

Una de les grans nits d’aquesta edició serà la que protagonitzarà Monica Bellucci el 15 de juliol. Acompanyada per la Gio, l’actriu es posarà a la pell de Maria Callas per mostrar la cara més íntima de la diva. 

Una altra vetllada «amb emocions i sorpreses» serà el 3 d’agost. Batejada com La nit de Josep Carreras, servirà per celebrar el 75è aniversari del tenor i entregar-li la medalla d’honor del festival.

Joan Manuel Serrat, l’artista que més vegades ha actuat a l’auditori del castell, s’acomiadarà del festival el 16 de juliol i també repetiran visita Pink Martini, que en la seva única actuació a Catalunya (23 de juliol) aquest estiu comptaran amb algun convidat sorpresa, a més de les vocalistes China Forbes i Storm Large.

Un homenatge a l’òpera i el teatre és el que planteja The Fairy Queen, una nova producció del festival amb un elenc integrat per grans noms de la lírica com el contratenor Xavier Sabata. 

I també òpera serà el que portarà aquesta vegada el músic Rufus Wainwright, amb Hadrian, la seva segona incursió en el gènere, amb una producció amb el cor i l’orquestra titulars del Teatro Real de Madrid i la soprano Ainhoa Arteta entre els intèrprets.

Una versió concert del Nabucco de Verdi; un programa de recitals lírics a l’església amb clar protagonisme femení o Karma, el projecte electrònic del compositor «multifacètic» Lucas Vidal són altres propostes d’aquesta edició, que tancarà el 6 d’agost el cubà Carlos Acosta amb One before.

El nou Celler Perelada, dels arquitectes olotins RCR, s'estrenarà com a escenari del festival amb dues nits de dansa a càrrec de Sergio Bernal. «És un primer pas, però el festival envairà el celler i serà un espai important de la programació en un futur», detalla Aguilà, que avança que, properament, el festival programarà activitats en aquest nou espai «de forma desestacionalitzada»

La presidenta de la Fundació Castell de Peralada, Isabel Suqué Mateu, destaca que el festival és «molt més que un auditori», subratllant el compromís amb els nous artistes, amb projectes com el Campus Estiu i la presència de talent jove a la programació.

El festival de Peralada compta amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, un milió més que el 2021. Un 11% prové de fons públics. 

Es entrades es posen a la venda aquest divendres a la 1. 

El nou Celler Peralada, dels arquitectes olotins RCR, s'estrenarà com a escenari del festival amb dues nits de dansa a càrrec de Sergio Bernal. «És un primer pas, però el festival envairà el celler i serà un espai important de la programació en un futur», detalla Aguilà, que avança que, properament, el festival programarà activitats en aquest nou espai «de forma desestacionalitzada». 

Programació

8 i 9 de juliol · BAYERISCHES STAATSBALLETT

15 de juliol · MONICA BELLUCCI, MARIA CALLAS, LETTRES ET MÉMOIRES

16 de juliol · SERRAT, EL VICI DE CANTAR 1965-2022

20 i 21 de juliol · SERGIO BERNAL DANCE COMPANY

22 de juliol · THE FAIRY QUEEN, PURCELL

23 de juliol · EMILY D’ANGELO

23 de juliol · PINK MARTINI

27 de juliol · SFOGAVA CON LE STELLE, RAQUEL GARCÍA-TOMÁS

29 de juliol · HADRIAN BY RUFUS WAINWRIGHT

30 de juliol · NABUCCO

2 d'agost · SONYA YONCHEVA

3 d'agost · LA NIT DE JOSEP CARRERAS

4 d'agost · LISE DAVIDSEN

4 d'agost · LUCAS VIDAL

5 d'agost · ERMONELA JAHO

6 d'agost · CARLOS ACOSTA ON BEFORE