L’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà ha ingressat aquesta setmana en el seu fons un àlbum molt especial. Es tracta de quaranta-sis fotografies en blanc i negre, datades de l’any 1910, de la família d’Àurea de Sarrà (1889-1974), una reconeguda ballarina clàssica de principis del segle XX.

Les imatges han estat adquirides pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà, institució que gestiona parcialment l’Arxiu Comarcal, per l’interès que tenen, tant pel seu contingut com pel testimoni etnogràfic que desprenen.

A més, tenen el valor que són el primer testimoni gràfic que té l’arxiu comarcal sobre Arenys, segons va explicar l’arxivera Èrika Serna, dimecres passat a la tarda durant la presentació de l’àlbum adquirit.

A les fotografies, que ja han estat digitalitzades i estan en procés de ser descrites, es pot veure Emília, la germanastra d’Àurea de Sarrà, acompanyada del seu home i altres persones que, suposadament, eren amics de la parella.

Escenes de la vida quotidiana

Aquestes imatges descriuen escenes de la vida quotidiana d’uns estiuejants benestants a Arenys d’Empordà (veïnat de Garrigàs), fent passejades en barca pel Fluvià, prenent la fresca a la terrassa i llegint el diari, a banda d’altres situacions similars.

La filòloga i exconsellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, que és especialista en Àurea de Sarrà, va destacar durant la presentació de l’adquisició que es tracta «d’un àlbum valuós».

Vilallonga va resseguir l’arbre genealògic de l’artista tot explicant que va ser el farmacèutic Josep Sarrà, fill de Malgrat de Mar i un indià amb una important fortuna feta a l’Havana, qui va fer construir la Torre Sarrà que es troba a Arenys d’Empordà. l’any 1876. Es tracta d’una casa que actualment està en mal estat, ja que es troba en ruïnes.

Aquesta torre, però, va ser heretada per la seva filla Emília i després la seva fillastra, Àurea de Sarrà. El vicepresident primer del Consell Comarcal, Josep Maria Bernils, també va reconèixer durant l’acte la importància de l’adquisició.

Àurea de Sarrà (1889-1974) és el nom artístic d’Àurea Serra i Adrià. Va ser ballarina clàssica que durant els anys vint del segle passat va tenir un gran reconeixement. Va néixer a Barcelona, va debutar a Madrid el 1920 i, després d’actuar a diferents països, va tornar a Catalunya el 1927.

Una casa totalment devastada

Josep Sarrà, un farmacèutic fill de Malgrat de Mar, va ser un indià amb una important fortuna feta a l’Havana. Va construir la Torre Sarrà a Arenys d’Empordà l’any 1876, aïllada i avui totalment devastada.

Més tard, aquesta torre l’heretaria la seva filla Emília (la que surt a les fotos amb el seu home) i després la seva fillastra, l’Àurea de Sarrà.