El Museu d’Art de Girona recupera la figura de Santiago Mateu, un artista de principis del segle XX pràcticament desconegut però amb obra destacada en el camp del dibuix i del gravat. Aquest dissabte el museu inaugura la primera exposició monogràfica dedicada al badaloní, subratllant, això sí, la seva estreta relació amb les comarques gironines, els paisatges de les quals va captar de forma recurrent.

Santiago Mateu i Pla (Malgrat de Mar, 1891-Badalona, 1935) va arribar a assolir una certa notorietat en el camp del dibuix, però la seva mort prematura l’any 1935, als 43 anys; el fet que no s’arribés a professionalitzar com a dibuixant i la Guerra Civil van fer que caigués en l’oblit.

La mostra, produïda pel Museu de Badalona, recupera la figura d’aquest dibuixant, després d’un estudi de la historiadora de l’art Núria Casals, que en va permetre conèixer la biografia i localitzar una quantitat considerable d’obres seves.

Santiago Mateu i Pla, el dibuixant que estimava Girona exposa fins l’1 de novembre una dotzena de dibuixos del Museu de Badalona, als quals s’hi sumen els que conserva el mateix Museu d’Art i d’altres peces que provenen de col·leccions familiars i privades que fins ara no s’havien exposat mai.

En total, són 38 obres per aproximar-se a l’obra d’un artista molt desconegut, una producció en la qual sobresurten els seus paisatges de petit i mitjà format, especialment de Girona i les seves comarques, així com els dibuixos fets de carbó.

El dibuixant conèixer Girona pels volts de 1911, treballant com a representant comercial d’una empresa. La ciutat i el seu entorn el va fascinar, com proven molts dels seus dibuixos, i va tenir-hi relació al llarg de tota la seva vida.

Amic de Carles Rahola, hi va mantenir correspondència, va col·laborar amb diversos dels seus articles a la premsa i tenia el projecte d’il·lustrar un llibre seu amb dibuixos de paisatges gironins que finalment no es va dur a terme.