L’escriptor i periodista Martí Gironell s’ha proclamat, amb la novel·la "El fabricant de records" -presentada sota el pseudònim de Carme Martí- guanyador del 55è Premi Prudenci Bertrana de novel·la. Dotat amb 30.000 euros, l’obra s’ha imposat als 72 originals. La novel·la és un viatge a través de la mirada fotogràfica de Valentí Fargnoli, «un fotògraf ambulant que, a principis del segle XX, va retratar l’ànima del país per explicar-nos una història èpica, heroica, poètica i delicada feta de records i secrets». El jurat d’aquesta edició estava constituït per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch

L’organització dels Premis Literaris de Girona, la Fundació Prudenci Bertrana, ha donat a conèixer també aquest dimecres tres guardons més. Anna Gual, per "Les ocultacions", s’ha endut el 45è Premi Miquel de Palol de poesia, dotat amb 6.000 euros. Seixanta poemaris han optat enguany a aquest guardó. En aquest cas, el jurat ha estat integrat per Lluís Calvo, Teresa CostaGramunt, Rosa Font Massot, Pere Gimferrer i Víctor Obiols. Les ocultacions és un llibre que «recorre els llocs ocults de la geografia personal de l’autora i intenta posar llum als misteris de l’existència».

"Josep Fornas, el solucionador", de Joan Esculies, ha estat l’obra guanyadora del 43è Premi Carles Rahola d’assaig, dotat amb 6.000 euros, al qual s’han presentat dinou originals. El jurat d’aquesta edició l’han format Francesc-Marc Álvaro, Mita Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Joaquim Nadal i Josep Lluch. Josep Fornas, el solucionador relata en clau biogràfica la vida «apassionada», segons detalla el comunicat de la Fundació Prudenci Bertrana, del polític i editor Josep Fornas, «gran conspirador, peça clau de l’antifranquisme, home de confiança del president Josep Tarradellas a l’interior i fundador de l’editorial Pòrtic».

Finalment, Arturo Padilla i Rubèn Montañá s’han proclamat guanyadors del 37è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil, dotat amb 6.000 euros, amb l’obra "Veïns especials". En aquesta edició dels guardons s’hi han presentat un total de vint-i-set obres. El jurat ha estat integrat per Dolors Cabrera, David Cirici, Xavier Gual, Iolanda López Vivancos i Patrizia Campana. L’obra narra la història del Biel, un noi de quinze anys que voldria tenir xicota però no sap com fer-ho perquè és «especial». Quan comença a agradar-li la Sònia, la jove presentadora d’un programa de cuina, les coses es compliquen.

La Nit Literària

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el pròxim dimarts 20 de setembre a l’Auditori de Girona. Com és habitual, a banda de l’entrega dels guardons, aquell mateix dia es donaran a conèixer el nou premi Aurora Bertrana de traducció i s’atorgaran també els premis Cerverí de lletra de cançó i Lletra per a projectes digitals de literatura catalana. Totes les obres premiades es posaran a la venda un dia després de la mà del Grup 62.

L’escriptora Tània Juste va guanyar l’any passat el premi Prudenci Bertrana de novel·la amb "Amor a l’art". Els Premis Literaris de Girona també van distingir Susanna Rafart amb el 44è premi Miquel de Palol de poesia pel poemari titulat "D’una sola branca". El 42è premi Carles Rahola d’assaig va ser per a Josep Vicent Boira, amb l’obra titulada "La Via Augusta del segle XXI. El corredor mediterrani contra l’Espanya radial", mentre que Pol Castellanos, amb "L’assassina de Venècia", va guanyar el 36è guardó Ramon Muntaner de novel·la juvenil i Maria Arnal i Marcel Bagés el Premi Cerverí per "Meteorit ferit".