La jugadora de l’Uni Girona Laia Palau, la farmacèutica Hipra, la pastora d’Ogassa Marina Vilalta i el sociolingüista Miquel Strubell i Trueta (nascut a Oxford, però mort a Palamós, on feia llargues estades) rebran el proper 11 de juliol la Creu de Sant Jordi. També serà reconegut el fotògraf Hisao Suzuki, estret col·laborador de l’estudi d’arquitectura RCR d’Olot, així com l’actriu Carme Elias, les formacions musicals Estopa i Elèctrica Dharma, el pallasso Tortell Poltrona i la Fundació Gran Teatre del Liceu, entre altres. En total, s’han guardonat vint personalitats -respectant la paritat de gènere- i deu entitats.

De Laia Palau, la Generalitat en destaca la seva trajectòria al bàsquet femení d’elit, «esport en el qual ha esdevingut una jugadora referent tant en l’àmbit català com en l’internacional». Després d’haver-se proclamat campiona de l’Eurolliga dues vegades i d’haver guanyat catorze vegades el títol de lliga en els diversos equips en què ha jugat, des del Govern indiquen que «el seu compromís amb el bàsquet continua sent inequívoc després de la seva etapa com a jugadora, amb la seva incorporació a la direcció del bàsquet base de l’Uni Girona». 

Pel que fa a Laboratoris Hipra, SA, el Govern ha valorat la seva implicació en la recerca d’una nova vacuna contra la covid-19 «i el seu compromís amb la salut pública al nostre país». Després d’una llarga trajectòria dedicada a la investigació, producció i comercialització de vacunes per a animals de granja, arran de la pandèmia de la Covid-19 va entrar en el sector de la salut humana, posant-se a disposició de les autoritats sanitàries a través d’accions com el processament de testos PCR per a centres sanitaris. També va començar a desenvolupar una vacuna, que ara es troba en la fase final de testos amb resultats molt satisfactoris.

El sociolingüista Miquel Strubell i Trueta, que va morir el passat mes de març, rebrà la Creu de Sant Jordi a títol pòstum per «la seva trajectòria, mèrits i compromís vers la normalització lingüística de Catalunya, exercida tant des de la vessant institucional com des de la d‘activista cultural i social». Segons ha valorat la Generalitat, va dedicar la seva vida a defensar la llengua i la cultura catalanes i a l’estudi de les llengües minoritzades d’Europa.  

El reconeixement també arribarà a la pastora d’Ogassa Marina Vilalta Fajula, de 94 anys. En aquest cas, la Generalitat vol fer visible la seva trajectòria vital, vinculada des del primer moment a la ramaderia: «La seva devoció pel camp, el treball amb el bestiar i el manteniment de les tradicions orals a la comarca del Ripollès, participant en festivals com el Càntut, són exemples de la importància del treball al món rural», indiquen. 

Finalment, Hisao Suzuki és un fotògraf japonès establert des de fa 30 anys a Catalunya i que té una forta vinculació amb la Garrotxa, per les seves col·laboracions amb l’estudi d’arquitectura RCR. Una mostra seva es pot veure fins el 15 d’agost al Museu de la Garrotxa.