Les illes Balears són el territori convidat de l’edició d’enguany del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) amb la participació de les formacions Musica Alchemica, Acadèmia 1830 i l’Orquestra Cambra Illa de Menorca. El certamen tindrà lloc des d’aquest divendres i fins al 21 d’agost amb la incorporació de cinc nous municipis, com ara Sant Feliu de Pallerols, i amb un total de 55 concerts repartits en 38 localitats pirinenques de Catalunya, Andorra i Catalunya del Nord.

En l’onzena edició, el certamen comptarà amb 21 programes de grups i solistes, que actuaran en municipis com Alp, Llívia, Ripoll o Sant Joan de les Abadesses. Aquest any creixen les actuacions a la Catalunya Nord, ja que en l’edició passada s’hi va programar un únic concert i aquest 2022 n’hi haurà quatre. 

La gran novetat d’aquest any són els Concerts amb gust, una iniciativa que enllaça música i gastronomia de proximitat, i que reivindica una alimentació sostenible amb la participació de petits productors i elaboradors de les comarques pirinenques. Hi haurà set Concerts amb gust, que inclouran una actuació musical i una degustació de productes locals, amb les actuacions de l’Ensemble Brudieu, l’Orquestra Barroca Catalana i Armonía Concertada. 

El certamen s’inaugurarà l’1 de juliol a la Seu d’Urgell de la mà de Musica Alchemica, que interpretarà el programa La Bellezza amb Lina Tur Bonet al capdavant i que es podrà veure també a Palaldà i Puigcerdà. Altres noms d’aquesta edició són Canigó Ensemble o l’Ensemble Alfonsí, qui interpretarà Instruments per lloar a Santa Maria amb obres d’Alfons X. 

Per altra banda, el concert de cloenda del festival serà la Missa Regalis interpretada per Ensemble Lisboa 1740 sota la direcció de F. Miguel Jalôto, al Castell de Mur, Borén i Camprodon. Es tracta d’una coproducció pròpia del certamen juntament amb el festival de Pasqua de Cervera.

A més, la cita manté l’aposta solidària a través del FeMAP Social. Des d’aquesta iniciativa es llancen dues propostes socioeducatives per apropar la música antiga a gent gran i persones amb problemes de salut mental i diversitat funcional. 

La primera proposta és la Via inclusiva, que oferirà un concert amb un taller explicatiu i orientatiu previ per poder gaudir més a fons de la música, i l’altra és Música a domicili, en la qual un quintet format al Conservatori de Música dels Pirineus actuarà en una vintena de centres assistencials de municipis com Camprodon, Puigcerdà o Sant Joan de les Abadesses.