«Recuperem la línia internacional i la participació del públic, i això és la millor celebració», resumeix el president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, Roger Casalprim, sobre el quarantè aniversari del festival Ésdansa de les Preses. La cita tornarà del 22 al 28 d’agost a ple rendiment: amb la durada habitual de set dies, la participació de sis companyies internacionals, tallers de dansa tradicional i espai per a l’exhibició i la divulgació entorn de la dansa d’arrel. 

En total, uns 400 artistes oferiran al certamen garrotxí propostes que van des de la tradició de l’esbart dansaire fins a espectacles de creació contemporània que reinterpreten el folklore. 

En la línia internacional, grups d’Argentina, República de Djibouti, Panamà, Tahití, Eslovàquia i Mèxic participaran a les Nits Ésdansa, que conviden el públic a ballar i experimentar amb les danses dels països convidats. A més, també hi ha previst un vespre de tango. 

Pel que fa a les propostes de nova creació, recupera Pyrene 430 d’Amaiur Luluaga, de Clàudia Gomez, Iñaki Plaza i Àlex López, que va ser la única proposta que no es va poder veure l’any passat per la pluja, i es presenta Tradere de Laia Santanach i Movimiento Involuntario de Lara Brown.

Un dels itineraris de la programació està directament relacionat amb el Pla d’impuls a la dansa d’arrel, amb espectacles que reben suport a nivell de mentoratge artístic a càrrec d’esbarts de Sant Cugat o la Catalunya Central, per exemple. 

A més, el festival també potencia les activitats que lliguen dansa i paisatge, com una proposta itinerant de l’Esbart Sant Martí o L’Aplec, una nova activitat que barreja el menjar i el moviment d’una de les companyies internacionals en un espai natural que l’espectador descobrirà aquell mateix dia. De la mateixa manera, es podrà tornar a gaudir en el seu format inicial la Festa al Parc, omplint de música i ball el Parc de Pedra Tosca.

La Filomena se’n va al mercat amb els Ministrils del Raval és la proposta familiar del festival, un espectacle en que música i dansa tradicional i alimentació van de bracet. 

El festival manté una de les activitats creades l’any passat per les restriccions de la pandèmia, les nits de concert, amb l’actuació del grup Fenya Rai!.

En la part formativa del festival, el Campus Ésdansa’T recupera el seu format prepandèmic amb el Petit Esdansa’t per a la mainada i una trentena de tallers per als adults.