'Suro', l'òpera prima de Mikel Gurrea de coproducció catalana (Lastor Media), rodada a l'Albera i amb Pol López i Vicky Luengo com a protagonistes, és un dels quatre títols espanyols que competiran per la Conxa d'Or al proper Festival de Sant Sebastià. També ho faran 'La consagración de la primavera' de Fernando Franco, 'La maternal' de Pilar Palomero' i 'Girasoles Silvestres' de Jaime Rosales. El festival ha anunciat aquest divendres els 18 títols de producció espanyola presents a la seva 70a edició –del 16 al 24 de setembre-, entre els quals el film documental d'Isabel Coixet 'El sostre groc' (fora de concurs) i els darrers treballs d'Isaki Lacuesta ('Un año, una noche') i d'Oriol Paulo ('Los renglones torcidos de Dios'), ambdós a la secció 'Perlak'.

'Suro' és el debut Mikel Gurrea (San Sebastián, 1985) en el llargmetratge després que el seu curt 'Heltzear' s'estrenés l'any passat al festival de Venècia i programat a Sant Sebastià. La cinta està protagonitzada pels catalans Pol López i Vicky Luengo, que interpreten una parella que se'n va a viure al camp. La cinta és una coproducció amb participació catalana, concretament de la productora Lastor Media.

18 títols estatals

Els títols de producció espanyola que participaran al 70è Festival de Sant Sebastià són 18, quinze llargmetratges (quatre dels quals competeixen per la Conxa d'Or), dos curts i una sèrie de televisió. Aquesta darrera és ‘Apagón’, dirigida per Rodrigo Sorogoyen, Raúl Arévalo, Isa Campo, Alberto Rodríguez i Isaki Lacuesta.

La secció Perlak acollirà 'Un año, una noche', d'Isaki Lacuesta, després de competir a la Berlinale i 'As Bestas', de Rodrigo Sorogoyen, després de passar pel Festival de Cannes. Els dos opten al Premi del Públic Ciutat de Donostia. Aquesta secció fora de concurs serà clausurada pel film del català Oriol Paul, 'Los renglones torcidos de Dios', adaptació de la novel·la homònima de Torcuato Luca de Tena.

Isabel Coixet sobre l'Aula de Teatre de Lleida

El festival acollirà la projecció especial a la secció oficial d'El sostre groc', una no ficció d'Isabel Coixet al voltant dels abusos sexuals comesos a l'Aula de Teatre de Lleida entre 2001 i 2008.

D'altra banda, a la sala El Velódromo s'hi projectaran altres estrenes destacades de realitzadors espanyols, com el 'Rainbow' de Paco León, sobre el clàssic 'El mag d'Oz'; 'Sintiéndolo mucho', el documental de Fernando León de Aranoa sobre Joaquín Sabina; i la darrera pel·lícula d'animació de Fermín Muguruza, 'Black is Beltza II'.