La programació musical de la 31a edició del festival Temporada Alta va guanyant múscul. El certamen de tardor ha anunciat aquest dijous la incorporació al seu cartell  de sis noves propostes que passaran per Girona i Salt entre els mesos d’octubre i desembre. Fito & Fitipaldis, Les Luthiers, Maria Arnal i Marcel Bagés, Tarta Relena, Rita Payés i l’Orchestra Fireluche se sumen, en l’apartat musical, als ja anunciats Gio Symphonia amb Ute Lemper, Xoel López i Joan Miquel Oliver amb Da Souza. Les entrades per als nous espectacles es van posar ahir a la venda.  

El festival també va anunciar ahir la incorporació de noves seus per a l’edició d’enguany, demostrant així que manté la seva aposta per apropar la seva programació al territori. D’aquesta manera, el certamen suma l’Escala, Puigcerdà, Sant Gregori i Vilajuïga com a nous escenaris on representar espectacles. Les noves seus se sumen a les ja habituals en les darreres edicions, com són Torroella de Montgrí, Banyoles, Palafrugell i Bescanó, i a les seus oficials de Girona i Salt.  

En aquests espais, el festival programarà un total de 7 espectacles, quatre dels quals tindran una petita gira per les comarques gironines. L’oreneta, l’obra creada per Guillem Clua i dirigida per Josep Maria Mestres, girarà per Palafrugell, Salt i Sant Gregori.  El segon espectacle que girarà per les seus del festival serà Per fi sol, el monòleg creat per Carles Sans, que es podrà gaudir aquesta tardor a Girona, Palafrugell i Torroella de Montgrí.  

Del rock al gregorià progressiu

D’entre els nous noms que se sumen a la programació del festival, destaquen els veterans Fito & Fitipaldis. La banda de rock liderada per Fito Cabrales, exvocalista de Platero y Tú, farà parada a Girona -el divendres 9 de desembre a l’Auditori- en el marc d’una gira per a teatres i auditoris en la qual, a banda d’interpretar talls del seu darrer àlbum d’estudi, Cada vez cadáver, també repassaran bona part dels seus grans èxits, interpretats amb un matís diferent i en un format més íntim. 

També destaca la presència del duet format per Maria Arnal i Marcel Bagés, que visitarà La Mirona de Salt el dimarts 11 d’octubre per presentar Hiperutopia, un «viatge còsmic» per l’univers del seu aclamat darrer treball d’estudi, Clamor. Es tracta d’un dels directes més ambiciosos i emocionants de l’actualitat en un format inèdit inoblidable que comptarà amb les 36 veus del Cor de Noies de l’Orfeó Català. L’espectacle, de tall futurista, ja es va poder veure el passat mes de juny en el marc del festival Sónar de Barcelona.  

També per Salt passaran Marta Torrella i Helena Ros, les integrants del projecte Tarta Relena. Les dues cantants -que van acompanyar com a coristes a Maria Arnal i Marcel Bagés en la gira de Clamor- presentaran el dissabte 26 de novembre al Teatre de Salt una proposta que elles mateixes defineixen com a «folk tronadet i gregorià progressiu» i que fusiona la tradició oral, amb textos antics en català, el castellà, el llatí, el grec o l’hebreu amb pinzellades d’electrònica. Aquesta actuació està coorganitzada per Temporada Alta i el Festival Neu!, que un any més aposten per treballar conjuntament.

L’Orchestra Fireluche interpretarà el 31 d’octubre al Teatre de Salt Segona florada -el treball firmat al costat del desaparegut PauRiba- i Rita Payés oferirà el 4 de desembre al Teatre Municipal de Girona un concert acompanyada per Elisabeth Roma i la seva nova formació a quartet, amb la que ha enregistrat les primeres cançons originals.

Humor i música és la base sobre la qual girarà Gran reserva, l’espectacle que el col·lectiu argentí Les Luthiers estrenarà el dimarts 11 i el dimecres 12 d’octubre a l’Auditori de Girona. Gran reserva és una antologia dels millors números de la formació fundada a Buenos Aires l’any 1967.