Després de passar l’any passat per la secció Zabaltegi-Tabakalera amb el curtmetratge Heltzear, el director basc Mikel Gurrea torna al Festival de Sant Sebastià per la porta gran amb Suro, la seva òpera prima, competint per la Concha d’Or. La pel·lícula, rodada en català en escenaris de Darnius, Agullana, Maçanet de Cabrenys i Figueres, narra la història d’una parella -que interpreten Vicky Luengo i Pol López- que deixa la ciutat i es trasllada viure enmig del bosc per reactivar una explotació de suro.

La història explora les dificultats de les generacions joves, preocupades per l’ecologisme, la llibertat i la tolerància, per viure segons els seus ideals. «És molt difícil viure segons les creences, hem d’aprendre a conviure amb contradiccions», opina Gurrea.

L’argument pivota també en la tensió entre allò local i el que és de fora, entre el que es pensa i el que es fa, en definitiva, segons el director, la contradicció «entre allò que som i allò que voldríem ser». Quan acullen a casa un treballador en situació irregular, posa a prova el seu sentit de la solidaritat i la tolerància.

Gurrea explica que l’embrió de la pel·lícula neix d’una experiència personal, sumat a una exploració de les seves pròpies contradiccions. La tensió entre els ideals i la dificultat de dur-los a la pràctica es troba en la gènesi de l’argument, personificat en una parella que intenta refundar-se posant en marxa una explotació surera. Pel director, la contradicció és «necessària» i creu que «qüestionar-se és necessari per fer-ho millor».

La producció, de Lastor Media i Malmo Pictures amb col·laboració amb Irusoin i el suport de l’ICEC, ICAA, EiTB i Europa Creativa Media, s’estrenarà als cinemes el 2 de desembre.