David Muñoz s’ha tornat a coronar com a millor cuiner del món després d’haver arribat al número 1 del Top 100 mundial de la llista internacional The Best Chef Awards. No només això: ha aconseguit dos premis especials. Per acabar-ho d’adobar, ha rebut els reconeixements a casa, a Madrid, perquè la gala s’ha celebrat aquest dimecres a la nit al Palau de Cibeles. És el rei dels fogons, que succeeix a dalt de tot Joan Roca (en dues ocasions), Björn Frantzén i René Redzepi.

Pel que fa a la representació gironina, Joan Roca (El Celler de Can Roca) va ser escollit com a tercer millor cuiner del món. Després, a la llista apareixen el trio format per Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar), setè; Paco Pérez (Miramar i Enoteca), 87è; i Fina Puigdevall i Martina Puigvert (Les Cols), 96è.

Muñoz repeteix

L’organització del certamen justifica que hagi repetit com a número u per «la seva cuina personalíssima, imprevisible i instal·lada en l’excel·lència que fuig de mimetismes malgrat assimilar influències i inspiracions dispars, des de corrents coquinàries a un univers oníric propi que impregna cada visita de l’emoció d’una ruleta russa i la converteix en un veritable ‘XOw’. El lema està justificat: avantguarda o morir».

Dels 12 premis especials, Muñoz se n’ha emportat un parell. Un, el de millor xef segons els seus col·legues, i un altre l’anomenat The Best Chef City Gourmet Award. Antonio Bachour, Ana Roš, Anne-Sophie Pic, Natsuko Shoij, Josh Niland, Jessica Rosval, Riccardo Camanini, Franco Pepe, Pierre Koffmann i Andoni Luis Aduriz (millor xef científic) han sigut els altres guardonats amb premis especials.

L’any passat, Muñoz va rebre també el Premi a la Innovació per part de la llista francesa ‘La Liste’ i el seu rostre va aparèixer als quioscos perquè va ser portada de l’edició espanyola de la revista ‘Forbes’, que l’assenyalava com un dels 100 espanyols més creatius en el món dels negocis.

La resta de cuiners d'Espanya

A més de Muñoz, en la llista de The Best Chef Awards apareixen Joan Roca (El Celler de Can Roca), que és tercer, Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), cinquè, i el trio de Disfrutar(Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas), setè, entre els 10 millors.

Ángel León (Aponiente) apareix en la posició 13a, Eneko Atxa (Azurmendi) és 18è, Bittor Arguingoiz (Asador Etxebarri) surt el 19è, Paolo Casagrande (Lasarte) es posa en 26è lloc i el ‘top 50’ es completa amb Quique Dacosta (Quique Dacosta, 33è), Paco Roncero (Paco Roncero, 36è), Diego Guerrero (DSTAgE, 38è), els germans Sergio i Javier Torres (Cuina Germans Torres, 41è), Martín Berasategui (Martín Berasategui, 42è) i Paco Morales (Noor, 43è)

Del 50è al 100 hi ha Dani García (Smoked Room, 56è), Paco Pérez (Miramar i Enoteca, 87è) i Fina Puigdevall i Martina Puigvert (Les Cols, 96è).

La classificació anual dels millors xefs del món és fruit de l’opinió i les votacions de 350 persones; els 100 xefs que figuren en el rànquing vigent, els 100 nous candidats escollits per a l’ocasió i una selecció de 150 experts (periodistes, crítics, gastrònoms, fotògrafs...) que prèviament és responsable, al seu torn, d’assenyalar aquestes renovades candidatures.

El ‘top 100’ de The Best Chef Awards 2022

  1. David Muñoz (Diverxo)
  2. René Redzepi
  3. Joan Roca (El Celler de Can Roca)
  4. Massimo Bottura
  5. Andoni Luis Aduriz (Mugaritz)
  6. Björn Frantzen
  7. Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar)
  8. Alain Passard
  9. Ana Roš
  10. Alex Atala
  11. Rasmus Munk
  12. Rasmus Kofoed
  13. Ángel León (Aponiente)
  14. Niko Romito
  15. Virgilio Martinez
  16. Grant Achatz
  17. Riccardo Camanini
  18. Eneko Atxa (Azurmendi)
  19. Bittor Arguinzoniz (Asador Etxebarri)
  20. Anne-Sophie Pic
  21. Andreas Caminada
  22. Mauro Colagreco
  23. Yannick Alleno
  24. Dominique Crenn
  25. Dan Barber
  26. Paolo Casagrande (Lasarte)
  27. Rodolfo Guzmán
  28. Julien Royer
  29. Yoshihiro Narisawa
  30. Mauro Uliassi
  31. César Ramirez
  32. Enrico Crippa
  33. Quique Dacosta (Quique Dacosta)
  34. Christian Bau
  35. Clare Smyth
  36. Paco Roncero (Paco Roncero)
  37. Jonnie Boer
  38. Diego Guerrero (DSTAgE)
  39. Eric Vildgaard
  40. Heston Blumenthal
  41. Javier i SergioTorres (Cocina Hermanos Torres)
  42. Martín Berasategui (Martín Berasategui)
  43. Paco Morales (Noor)
  44. Korey Lee
  45. Alexandre Mazzia
  46. Alberto Landgraf
  47. Giuseppe Iannotti
  48. Manu Buffara
  49. Daniel Humm
  50. Pia Leon
  51. Marco Müller
  52. Nick Bril
  53. Emmanuel Renaut
  54. Arnaud Donckele
  55. Mingoo Kang
  56. Dani García (Smoked Room)
  57. Jorge Vallejo
  58. Antonia Klugmann
  59. Floriano Pellegrino
  60. Bruno Verjus
  61. Agustin Balbi
  62. Hans Neuner
  63. Joris Bijdendijk
  64. Sven Elverfeld
  65. Hélène Darroze
  66. Himanshu Saini
  67. Hiroyasu Kawate
  68. Felix Lo Basso
  69. Leonor Espinosa
  70. Henrique Sa’ Pessoa
  71. Tristin Farmer
  72. Natsuko Shoji
  73. Elena Reygadas
  74. Vicky Lau
  75. Diego Rossi
  76. Gertde Mangeeler
  77. Gareth Ward
  78. Josh Niland
  79. Moreno Cedroni
  80. José Avillez
  81. Yusuke Takada
  82. Karim Lopez
  83. Domenico Marotta
  84. Santiago Lastra
  85. Paulo Airaudo
  86. Álvaro Clavijo
  87. Paco Pérez (Miramar, Enoteca)
  88. Dong Zhenxiang
  89. Norbert Niederkofler
  90. Peter Goossens
  91. Jeremy Chan
  92. Przemysław Klima
  93. Tala Bashmi
  94. Atsushi Tanaka
  95. Jaime Pesaque
  96. Fina Puigdevall i Martina Puigvert (Les Cols)
  97. Vicky Cheng
  98. Debora Fadul
  99. Stefano Baiocco
  100. Helena Rizzo